Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΙΨΟΙ
Ενας γιατρός για 750 κατοίκους...

Καλείται να καλύπτει και κενά στη γειτονική Λέρο

Μόνο νέα αδιέξοδα θα γεννά για εργαζόμενους και ασθενείς η πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Υγεία (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Μόνο νέα αδιέξοδα θα γεννά για εργαζόμενους και ασθενείς η πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Υγεία (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση)
Με ένα μοναδικό γιατρό (παθολόγο), ο οποίος είναι αναγκασμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, έχει μείνει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού των Λειψών.

Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν μοιράσει οι διάφοροι υπουργοί των πράσινων και γαλάζιων κυβερνήσεων για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στα άγονα νησιά, το ιατρείο που καλύπτει τους 750 μόνιμους κατοίκους (μεταξύ των οποίων υπολογίζονται περίπου 150 παιδιά), που πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό, κοντεύει να μετατραπεί σε φάντασμα. Στις 15 του Μάρτη έληξε η θητεία της αγροτικής γιατρού που εργαζόταν στο περιφερειακό ιατρείο και η γιατρός που έχει πάρει τη συγκεκριμένη θέση κάνει - όπως προβλέπεται - την τρίμηνη εξάσκησή της στο νοσοκομείο της γειτονικής Λέρου, οπότε θα φτάσει στο νησί μετά από ένα τρίμηνο.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δε θα παίρνουν παράταση οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, όταν λήγει η θητεία τους, αν η θέση τους έχει καλυφθεί. Ετσι, πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, θα μείνουν χωρίς αγροτικούς γιατρούς γιατί ο νέος γιατρός που θα πάρει τη θέση θα πρέπει να κάνει τρίμηνη εξάσκηση σε νοσοκομείο πριν αναλάβει.

Στην περίπτωση του ιατρείου των Λειψών, προτάθηκε να παραμείνει η υπάρχουσα γιατρός για να καλυφθεί αυτό το τρίμηνο, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο. Ετσι, ο μοναδικός παθολόγος είναι αναγκασμένος να εφημερεύει 30 μέρες το μήνα και εάν τύχει διακομιδή ασθενή να διαλέξει αν θα αφήσει το νησί χωρίς γιατρό ή τον ασθενή ασυνόδευτο και στην τύχη του, αφού το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει με γιατρό όλες τις διακομιδές. Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μοναδικός παθολόγος των Λειψών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλύπτει τις ανάγκες του ΚΥ Πάτμου, όταν απουσιάζει ο μοναδικός παθολόγος που υπηρετεί εκεί!

Το νέο κτίριο του ιατρείου εγκαινιάστηκε πριν δυο χρόνια (Απρίλης 2009) μετά βαΐων και κλάδων απ' τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Ομως, ο εξοπλισμός του (ακτινολογικό, βιοχημικός αναλυτής, μηχάνημα αερίων αίματος) δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, δεν έχει γίνει θωράκιση του κτιρίου για την ακτινοβολία και δεν υπάρχουν αντιδραστήρια!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ