Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαντάμε δυναμώνοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη

Στις 6 - 9 Απρίλη πραγματοποιείται στην Αθήνα το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. (WFTU). Θα συμμετέχουν περίπου 800 αντιπρόσωποι από 100 χώρες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο συνδικαλιστικό και πολιτικό γεγονός για το παγκόσμιο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και για τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό. Η επιτυχία του συνεδρίου είναι σίγουρο ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Η ΠΣΟ ιδρύθηκε το 1945. Πρόκειται για αυτή τη συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία από την ίδρυσή της, περνώντας μέσα από τα χίλια κύματα της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης έχει καταφέρει διαχρονικά να έχει αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων κάθε φορά αναγκών της εργατικής τάξης. Είναι μια οργάνωση που αγωνίζεται για την ενότητα και τη διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων σε όλες τις χώρες. Ολοι οι αγώνες των εργατών του κόσμου, είτε μιλώντας για πάλη ενάντια σε δικτατορικά, αυταρχικά καθεστώτα, είτε μιλώντας για μεγάλες απεργίες είχαν και έχουν τη στήριξη της ΠΣΟ. Σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, από την πρώτη στιγμή απαίτησε η πλουτοκρατία να πληρώσει την κρίση και όχι η παγκόσμια εργατική τάξη.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη το 1949, η πλειοψηφία της ΠΣΟ αρνήθηκε την πρόταση συγκεκριμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων (CIO- Αμερική, TUC- Αγγλία), που αποδεδειγμένα συνεργάζονταν με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τη CIA να αποδεχτεί και να χειροκροτήσει το σχέδιο Μάρσαλ. Οι οργανώσεις που μειοψήφησαν, συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) (που μετονομάστηκε το 2006 σε ITUC). Να θυμίσουμε ότι μέλος της συνομοσπονδίας αυτής είναι και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της οποίας μέλος είναι και η ΓΣΕΕ. Σε όλη τη διάρκεια ζωής της η ITUC χαρακτηρίζεται από τη συμπόρευση με τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κ.τ.λ.), τα μονοπώλια, τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, το χρηματισμό συνδικάτων και συνδικαλιστών. Βασικός τους σκοπός είναι η διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης και ο εκφυλισμός του κινήματος. Τρανταχτό τελευταίο παράδειγμα είναι ότι η ITUC στο τελευταίο συνέδριό της, στο Βανκούβερ, χαρακτήρισε τον αγώνα των Παλαιστίνιων ως εξτρεμισμό και εξέλεξε τον εκπρόσωπο των συνδικάτων του Ισραήλ στη θέση του αντιπροέδρου!

Στόχος βασικός του συνεδρίου είναι να γίνει ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση. Να έρθει όσο το δυνατό πιο πλούσια εμπειρία. Να αγκαλιαστεί η πλούσια δράση και προσφορά της ΠΣΟ την τελευταία πενταετία. Εχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί όλου του κόσμου, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να βρεθεί ένα βήμα μπροστά ιδεολογικά και οργανωτικά ύστερα από αυτό το συνέδριο.

Εχει σημασία οι αποφάσεις να είναι σε ταξική κατεύθυνση. Να έχουν κατεύθυνση τη μαζική ένταξη στον αγώνα σε όλες τις χώρες (λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες - πολιτισμικές, θρησκευτικές κ.τ.λ. - σε κάθε περίπτωση) των νέων, των γυναικών, των μεταναστών, αφού είναι οι πρώτοι οι οποίοι δέχονται τα αποτελέσματα της επίθεσης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2007 στα 800 εκατομμύρια αναλφάβητα παιδιά τα 2/3 είναι γυναίκες, 3/5 των παιδιών που δεν πάνε σχολείο είναι γυναίκες, 31% των εργαζόμενων γυναικών είναι μερικώς απασχολούμενες. Επίσης, είναι γενικευμένο το στοιχείο, δηλαδή σε όλες τις ηπείρους, οι γυναίκες είναι πρώτες σε ποσοστά ανεργίας.

Η πάλη, λοιπόν, για τη γυναικεία ισοτιμία αποκτά ιδιαίτερη σημασία πλέον για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες. Ακριβώς επειδή είναι από τα στρώματα της κοινωνίας που βάλλεται πρώτο από την επίθεση του κεφαλαίου είναι καθήκον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να έχει πρώτη προτεραιότητα τη μαζική ένταξη των γυναικών στο κίνημα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σκύψουμε με ιδιαίτερη φροντίδα πάνω από τις δυσκολίες, που έχει σήμερα η γυναίκα για να ενταχθεί στο κίνημα, αυταπάτες και ιδεολογήματα. Τα ζητήματα της ισοτιμίας της γυναίκας θα παραμένουν άλυτα όσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μεγάλη η ευθύνη και η τιμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, του ΠΑΜΕ, για τη διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού. Είναι μεγάλη η σημασία διοργάνωσής του στην Αθήνα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα τα μάτια χιλιάδων εργατών ήταν στραμμένα στους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Αντλείται θαυμασμός από τις μεγαλειώδεις σε όγκο και παλμό συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Ανάλογες όμως είναι και οι ευθύνες τώρα που γεννιούνται για το ΠΑΜΕ για τη συνέπεια και τη συνέχεια στους αγώνες!

ΟΛΟΙ ΣΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΣΤΙΣ 6.30μ.μ.


Ελσα ΖΑΜΠΕΤΑ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά σήμερα το 18ο Συνέδριο στη Ρώμη(2022-05-06 00:00:00.0)
Αποκαλούν «κακοποιούς» και «εισβολείς» τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που μάχονται τον εκφυλισμό!(2019-04-19 00:00:00.0)
Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση της ΠΣΟ(2015-03-19 00:00:00.0)
Μεγάλο διεθνιστικό γεγονός(2011-04-02 00:00:00.0)
Η ταξική αλληλεγγύη όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης(2011-03-31 00:00:00.0)
Στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων(2005-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ