Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι λαϊκές κατακτήσεις που υπερασπίζεται η Σοσιαλιστική Κούβα

Μέρος 7ο, τελευταίο

Τα παιδιά και οι νέοι γενικά είναι οι προνομιούχοι του σοσιαλισμού στην Κούβα
Τα παιδιά και οι νέοι γενικά είναι οι προνομιούχοι του σοσιαλισμού στην Κούβα
Στα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος αναφερθήκαμε στην εγκληματική δραστηριότητα των αντεπαναστατικών οργανώσεων του Μαϊάμι, που έχουν στοιχίσει στην Κούβα πάνω από τρεις χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες και τεράστια οικονομική ζημιά στη λαϊκή οικονομία, που υπολογίζεται σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο σημερινό τελευταίο, 7ο μέρος, θα αναφερθούμε στην ουσία αυτών που υπερασπίζεται η Κούβα, αυτών που υπερασπίζονται οι Πέντε ήρωες Κουβανοί αγωνιστές Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Χεράρδο Ερναντές Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο Σαλαζάρ και Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ που βρίσκονται φυλακισμένοι από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Λαϊκά επιτεύγματα ποτισμένα με αίμα

Τα επιτεύγματα που έχει πετύχει το Νησί της Επανάστασης σε αυτά τα 40 και πλέον χρόνια της ύπαρξής της, υπερασπίζεται το σοσιαλιστικό κράτος και ο λάος με την ενωμένη πάλη του. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Πρόνοια και η δυνατότητα πρόσβασης του λαού στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την αναψυχή είναι κατακτήσεις που δε συγκρίνονται μόνο με τον περίγυρο της Λατινικής Αμερικής, αλλά και με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που απομυζούν άλλες χώρες καταληστεύοντας τους φυσικούς πόρους. Σε αντίθεση η Κούβα εκφράζει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της την ειλικρινή αλληλεγγύη της σε κάθε λαό που έχει ανάγκη, με μοναδικό κριτήριο το διεθνισμό των λαών. Αλλωστε στα πρώτα της βήματα είχε και αυτή την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών.

Σχολεία δημιουργούνται και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού, ώστε η μόρφωση να μη λείψει από κανένα παιδί
Σχολεία δημιουργούνται και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του νησιού, ώστε η μόρφωση να μη λείψει από κανένα παιδί
Και βέβαια για την περίπτωση της Κούβας δεν πρέπει να διαφεύγει ούτε στιγμή της προσοχής το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα που δεν αφήνεται να αναπτυχθεί, όπως η ίδια επιθυμεί, από το φονικό αμερικανικό εμπάργκο και τους πιο παράλογους νόμους που έχει γνωρίσει η ιστορία, αυτούς των Χελμς Μπάρτον και Τοριτσέλι, που φτάνουν στο σημείο να θέτουν κυρώσεις σε τρίτες χώρες που θα τολμήσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα. Αυτό το πείσμα και την αγωνιστικότητα του κουβανέζικου λαού, που, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, που ήταν ένα πολύτιμο στήριγμα, καταφέρνει να ορθοποδεί, δεν μπορεί να τα συγχωρήσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Επιπλέον, αυτή η περήφανη χώρα αποτελεί ένα φάρο για τους λαούς της περιοχής, αλλά και για όλο τον κόσμο, ένα «κακό παράδειγμα» κατά τους Αμερικανούς, που δεν πρέπει να βρει μιμητές.

Τα επιτεύγματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της συνειδητής πάλης του κουβανέζικου λαού και δεν αμφισβητήθηκαν, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που του βάζουν, ιδιαίτερα με την κλιμάκωση της επιθετικότητας την τελευταία 15ετία μετά τις ανατροπές. Η Κούβα, χωρίς να εξιδανικεύουμε την κοινωνία που οικοδομεί, επανακτά σταδιακά τις δυνάμεις της και ξεπερνάει τα προβλήματα, βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων.

Προτεραιότητα η Παιδεία

Η Τρίτη Ηλικία «διεκδικεί»την προνομιακή της θέση μόνο από τα παιδιά
Η Τρίτη Ηλικία «διεκδικεί»την προνομιακή της θέση μόνο από τα παιδιά
Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις σπουδές του από το νηπιαγωγείο μέχρι το διδακτορικό σε οποιαδήποτε επιστήμη χωρίς να πρέπει να πληρώσει ούτε ένα λεπτό. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα και δεν υπάρχει εκπαιδευτικός που να μένει άνεργος.

Η Κούβα έχει τον πιο υψηλό δείκτη σχολικής συμμετοχής από όλες τις χώρες της περιοχής του ημισφαιρίου που ανήκει.

Η πρωτοβάθμια (βασική) εκπαίδευση έχει τα τελευταία χρόνια δεχτεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον κάθε μαθητή. Ετσι το μέτρο για 20 μαθητές ανά τάξη ήδη εφαρμόζεται για το 74% των σχολείων αυτής της κατηγορίας σε όλη τη χώρα, ενώ στην πρωτεύουσα έχει επιτευχθεί στο 100%.

Η διδασκαλία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των πολυμέσων σήμερα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της χώρας, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την προπανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή που 120 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο δεν πάνε στο σχολείο, γιατί είναι αναγκασμένα να δουλεύουν (συνολικά 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων), στην Κούβα δεν υπάρχει ούτε ένας ανήλικος που να είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να βοηθήσει την οικογένειά του και να εγκαταλείπει το σχολείο.


Επιπλέον, η Κούβα έχει αναπτύξει τεχνικές διδασκαλίας για τη γραφή και την ανάγνωση με χρήση οπτικοακουστικών μέσων ειδικά επεξεργασμένων για τα ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, γαλλικά, ακόμα και για γηγενείς γλώσσες που συναντιούνται στη Λατινική Αμερική και που σήμερα αυτά τα προγράμματα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού εφαρμόζονται σε μια σειρά χώρες.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι παραδείγματος χάριν τα προγράμματα που εφαρμόζονται με τη συνδρομή της Κούβας, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία και αλλού. Σήμερα επίσης βρίσκεται στην τελική φάση του ένα πρόγραμμα για τη γνώση γραφής και ανάγνωσης με τη χρήση της τηλεόρασης.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα που η Κούβα δε διεκδικεί καμία αποκλειστικότητα στην πατέντα και είναι στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας δείξει ενδιαφέρον. Με τα προγράμματα αυτά με σχετικά μικρό κόστος θα μπορούσαν να μάθουν γραφή και ανάγνωση πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοπόρα είναι επίσης η Κούβα στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης όπου πάνω από 55.000 παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες στο σύνολό τους διδάσκονται σε 428 σχολεία, αλλά επίσης και σε τάξεις που έχουν δημιουργηθεί σε νοσοκομεία, αλλά και στο σπίτι με βοηθητικούς εκπαιδευτικούς, ώστε να μη μένουν πίσω αυτά τα παιδιά. Επίσης και σε αυτό τον τομέα έχουν εισαχθεί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά, στα σχολεία για τυφλούς και άτομα με διάφορα προβλήματα όρασης χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι μετατροπής, μέσω υπολογιστών, σε ήχο και εκτύπωση στην ειδική γραφή Μπράιλε.

Επίσης υπάρχουν και 2.368 αγροτικά σχολεία, διανεμημένα σε κάθε περιοχή, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη. Σε αυτά χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά συστήματα ενέργειας για να εξασφαλίζεται και εκεί όπου φοιτούν λιγότεροι μαθητές ισότιμη παροχή στην εκπαίδευση με όλες τις ανέσεις, όπως και στα μεγαλύτερα σχολεία.

Η Υγεία του λαού είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα

Η Υγεία είναι ιερό δικαίωμα. Η ιατρική περίθαλψη παρέχεται χωρίς διακρίσεις κανενός τύπου
Η Υγεία είναι ιερό δικαίωμα. Η ιατρική περίθαλψη παρέχεται χωρίς διακρίσεις κανενός τύπου
Στην Κούβα η παιδική θνησιμότητα κινείται σε επίπεδα που συναντιούνται μόνο σε υψηλά αναπτυγμένες χώρες, που βέβαια έχουν αυτή τη δυνατότητα γιατί εκμεταλλεύονται πολλές άλλες υποανάπτυκτες χώρες. Η Κούβα έχει 6,5 νεκρά παιδιά στα 1.000 γεννημένα εν ζωή και προσδόκιμο ηλικίας τα 76 χρόνια, δείκτης φυσικά που είναι ο μεγαλύτερος ανάμεσα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η ιατρική επιστήμη είναι πραγματικό λειτούργημα και η Υγεία κοινωνικό αγαθό που παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους. Λειτουργεί το πρόγραμμα του γιατρού της οικογένειας, που εξασφαλίζει παροχές υγείας ανά πάσα στιγμή εντελώς δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό. Οι εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται ο οικογενειακός γιατρός με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και το γραφείο όπου γίνονται οι εξετάσεις, βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας. Η Κούβα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών ανά κατοίκους. Ολα τα παιδιά εμβολιάζονται εντελώς δωρεάν για 13 ασθένειες, που πλέον έχουν εξαλειφθεί πλήρως. Ασθένειες μολυσματικές και μεταδοτικές, όπως η πολιομυελίτιδα, η ελονοσία, ο νεογνικός τέτανος, η διφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, ο κοκίτης, τροπικές ασθένειες έχουν περιοριστεί, ενώ έχουν εξαφανιστεί ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα, η ηπατίτιδα Β, η λέπρα, η φυματίωση και άλλες.


Την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο από αρρώστιες που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με τα κατάλληλα εμβόλια και τα φάρμακα, στην Κούβα τα επιστημονικά κέντρα δουλεύουν για να βρουν μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης για σοβαρές ασθένειες.

Ολα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων λαμβάνουν 1 λίτρο γάλα για 25 κουβανέζικα σεντάδος, δηλαδή για μερικά λεπτά του ευρώ, το 95% του πληθυσμού έχει παροχή νερού από το δίκτυο και είναι συνήθεια να βράζεται το νερό που πίνουν τα παιδιά.

Στην Κούβα όλες οι γέννες γίνονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, μαιευτικές κλινικές και στους λεγόμενους οίκους μητέρας και οι εγκυμονούσες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δέχονται όλη τη φροντίδα του Συστήματος Υγείας και απολαμβάνουν άδεια με αποδοχές 1 χρόνο μετά τη γέννα.

Σήμερα πάνω από 50.000 γιατροί δίνουν τις υπηρεσίες τους σε 92 χώρες. Πρόσφατο παράδειγμα οι 2.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που βοήθησαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Πακιστάν.

Αυτή η διεθνιστική προσφορά περιλαμβάνει από εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, παροχή συμβουλών στους κρατικούς οργανισμούς, ανάπτυξη εκστρατείας με εκπαιδευτικά υγειονομικά προγράμματα, ελέγχους των συνθηκών υγιεινής και επιδημιολογικών φαινομένων, ακαδημαϊκή συνεργασία. Σήμερα επίσης 3.000 ειδικοί στη Γενική Ιατρική εργάζονται σε 18 χώρες του Τρίτου Κόσμου στις πιο απομακρυσμένες περιοχές χωρίς να παίρνουν ούτε λεπτό.

Ο Αθλητισμός είναι στο αίμα των Κουβανών. Δεν είναι τυχαίο. Βοηθιέται από το σοσιαλιστικό σύστημα ως μέσο για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων από την πιο τρυφερή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα
Ο Αθλητισμός είναι στο αίμα των Κουβανών. Δεν είναι τυχαίο. Βοηθιέται από το σοσιαλιστικό σύστημα ως μέσο για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων από την πιο τρυφερή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα
Στη διεθνιστική προσφορά της Κούβας πρέπει να συνυπολογιστεί και η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή όπου φοιτούν 9.000 φοιτητές, οι περισσότεροι από τις 80 πιο φτωχές χώρες του κόσμου που αντιπροσωπεύουν 100 εθνότητες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός - κοινωνικά αγαθά

Στην Κούβα επίσης αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός ως μέσο διαπαιδαγώγησης και συμβολής στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Ο αριθμός των καθηγητών και τεχνικών σε αυτό τον τομέα πλησιάζει τις 31.000, πράγμα που επιτρέπει πλήρη κάλυψη όλης της χώρας και 1 τέτοιο ειδικό για κάθε 355 κατοίκους, δείκτης που θεωρείται από τους καλύτερους στον κόσμο. Στη χώρα υπάρχει Αθλητικό Πανεπιστήμιο με 14 σχολές με περίπου 10.000 φοιτητές και 1.260 καθηγητές. Επίσης υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12.072 καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ένας για κάθε 183 μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπάρχουν κάπου 4.000 αθλητές πολύ υψηλών επιδόσεων, που έχουν αναδειχτεί από το σχολικό αθλητισμό, που αποτελεί και τη βάση της αθλητικής πυραμίδας. Στους σχολικούς αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο συμμετέχουν κατά μέσο όρο 8.000 μαθητές σε 29 αθλήματα.

Η μεγάλη ανάπτυξη του Αθλητισμού στο νησί σημειώνεται λίγα χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης. Στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 1971 η Κούβα για πρώτη φορά στην ιστορία της παίρνει τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και το 1991 στους ίδιους αγώνες που έγιναν στην Αβάνα κατέκτησε την πρώτη θέση. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει κερδίσει το 97% των μεταλλίων της, χρυσά, αργυρά και χάλκινα, στην περίοδο μετά τη Νίκη της Επανάστασης. Εχει 112 παγκόσμιους πρωταθλητές σε 12 αθλήματα ατομικά και οι 25 από αυτούς για περισσότερο από μια φορά. Το 90% των πρωταθλητών προέρχονται από τους σχολικούς αγώνες. Εχει σημαντική διεθνή παρουσία και έχει υπογράψει 128 συμφωνίες για αθλητική συνεργασία με 95 χώρες από όλες τις ηπείρους. Υπάρχει επίσης η Διεθνής Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με 1.200 φοιτητές από 33 χώρες της Αφρικής, 17 της Λατινικής Αμερικής, 5 της Ασίας και 16 της Καραϊβικής. 11.000 τεχνικοί στα σπορ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 100 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Ο Πολιτισμός λαϊκό δικαίωμα


Ο Πολιτισμός με ό,τι αυτός περιλαμβάνει, από την καλλιτεχνική δημιουργία, την προστασία και τον εμπλουτισμό της εθνικής κληρονομιάς, την ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού σε αυτή την κοινωνικοπολιτιστική διαδικασία, είναι πρώτη προτεραιότητα για τη λαϊκή εξουσία, που αναλαμβάνουν να την υλοποιήσουν τα πολύμορφα ιδρύματα της χώρας.

Στην πλούσια δραστηριότητα αυτών των οργανισμών περιλαμβάνονται περίπου 11.000 τίτλοι βιβλίων με πάνω από 600.000 αντίτυπα συνολικά. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Διεθνής Γιορτή Βιβλίου, στην οποία το 2003 συμμετείχαν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες και πουλήθηκαν 3 εκατ. βιβλία. Επίσης πολύ γνωστά είναι τα Φεστιβάλ Μπαλέτου, οι Εικαστικές Εκδηλώσεις, το φεστιβάλ του Νέου Λατινοαμερικανικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Θεάτρου, Μουσικής.

Τα σχολεία καλλιτεχνικής παιδείας υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια της χώρας όπου σπουδάζουν πάνω από 20.000 νέοι. Σε 15 σχολές της χώρας με 11.700 σπουδαστές προετοιμάζονται οι λεγόμενοι καλλιτεχνικοί προωθητές. Λειτουργούν και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας σπίτια τέχνης, καθώς και δημόσιες βιβλιοθήκες που φτάνουν τον αριθμό των 360.

Μετά από όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι ποτέ ένας λαός δεν είχε τόσα πράγματα να υπερασπιστεί, τόσες κατακτήσεις, που θα έδινε και το αίμα του για να μην του τις πάρουν. Για να προστατέψουν αυτό το τεράστιο έργο, για να αποτρέψουν εγκληματίες τρομοκράτες - όπως της μαφίας του Μαϊάμι - να βλάψουν τον λαό τους, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται οι Πέντε Κουβανοί ήρωες που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Φιντέλια Κιρό παραλαμβάνει από τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, τη σημαία. Ο αθλητισμός υψηλών προδιαγραφών προέρχεται από μια τεράστια υποδομή, ένα δίκτυο σχολείων και σχολών και στηρίζεται στη φροντίδα της πολιτείας και όχι στην εξάρτηση των χορηγών και του εμπορίου
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Φιντέλια Κιρό παραλαμβάνει από τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, τη σημαία. Ο αθλητισμός υψηλών προδιαγραφών προέρχεται από μια τεράστια υποδομή, ένα δίκτυο σχολείων και σχολών και στηρίζεται στη φροντίδα της πολιτείας και όχι στην εξάρτηση των χορηγών και του εμπορίου
Κλείνοντας αυτή τη μερική μόνο αναφορά στα σπουδαία επιτεύγματα (εδώ δεν αναφερθήκαμε στο ιερό δικαίωμα στην εργασία, στις μορφές οργάνωσης της κοινωνίας, το πολιτικό δημοκρατικό και συμμετοχικό σύστημα και πολλά άλλα, πρωτόγνωρα για τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που αντιμετωπίζουν δισεκατομμύρια άνθρωποι), πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δυναμισμός αυτής της σοσιαλιστικής κοινωνίας που αναπτύσσεται στην Κούβα είναι το αποτέλεσμα της οργανωμένης παρέμβασης που κάνει η καθοδηγήτρια δύναμη, που είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και οι μαζικές λαϊκές επαναστατικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των γυναικών, της νεολαίας, των επιστημόνων και καλλιτεχνών, η ενότητα του λαού που συμμετέχει σε κάθε πεδίο λήψης αποφάσεων, βάζοντας τη σφραγίδα του, για να ξεπερνιούνται αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις και να υπάρχει καλυτέρευση στο επίπεδο ζωής του.


Ο Πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους και άλλο ένα από τα «καμάρια» του Νησιού της Επανάστασης
Ο Πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους και άλλο ένα από τα «καμάρια» του Νησιού της Επανάστασης

Ο λαός της Κούβας έχει πολλές φορές αποδείξει με τις τεράστιες συγκεντρώσεις του ότι στηρίζει την Επανάστασή του. Ο «λαοθάλασσες» αυτές δε σχηματίζονται με... το ζόρι, είναι η συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας των εργαζομένων που συμμετέχουν σε μια διαδικασία που βελτιώνει καθημερινά τη ζωής τους
Ο λαός της Κούβας έχει πολλές φορές αποδείξει με τις τεράστιες συγκεντρώσεις του ότι στηρίζει την Επανάστασή του. Ο «λαοθάλασσες» αυτές δε σχηματίζονται με... το ζόρι, είναι η συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας των εργαζομένων που συμμετέχουν σε μια διαδικασία που βελτιώνει καθημερινά τη ζωής τους

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ