Κυριακή 16 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ιδιοκτήτες (;) αρχαιοτήτων!

Με τα σκουπίδια σωρό, βαρύ κι ανθυγιεινό το ζήτημα της υγείας των εργαζομένων κι επομένως και των πολιτών. Με τους δυο ομοιόχρωμους κι ομοιόμορφους πολιτικούς μονομάχους να συντρίβουν ο ένας τον άλλον μεταξύ Παπαρίζου και Βίσση. Με τον πιλότο - σμηναγό χαμένο απ' τα ραντάρ μια μέρα ολόκληρη χωρίς ικανότητα εντοπισμού μιας ζωής που διάλεξε την υπεράσπιση της πατρίδας για να χαθεί στην πληγή της. Μέσα σ' όλα τα άθλια των ημερών και των πολιτισμών που φθίνουν, ήρθε μια «είδηση», φαινομενικά αδιάφορη, φανταχτερά σκανδαλώδης και με διεθνή πλοκάμια που στο συμβολισμό της εξηγεί όλα τα εξαγριωτικά προηγούμενα κι όλα τα θλιβερά γεγονότα που έπονται.

Στη Σχοινούσα, εφοπλιστές και... ελεήμονες χορηγοί του φτωχού νησιού βρέθηκαν ιδιοκτήτες αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας. Μια μεγάλη έρευνα αρχαιοκαπηλίας, με διάσημους διωκόμενους από την Αγγλία και την Ιταλία ως την Ελλάδα, κατέληξε για την ώρα σε μια απίστευτη καταμέτρηση άγνωστων σ' επιστήμονες και λαό κιόνων, εικόνων, αγαλμάτων, κτερισμάτων για να διαπιστωθεί - λέει - αν νόμιμα τα κατέχουν δυο φαμίλιες, αν τα έχουν δηλώσει ή αν εμπορεύονται δυο και τρεις χιλιάδες χρόνια σε μερικά λεπτά!...

Ομως σύντροφοι, ο όρος περιγραφής της υπόθεσης αυτής λέει για τον άγριο καπιταλισμό που ζούμε όσα δε λένε χιλιάδες εμβριθείς αναλύσεις: Ιδιοκτήτες αρχαιοτήτων! Για να δούμε τι σημαίνει στις μέρες μας ιδιοκτήτης αρχαιοτήτων. Κατά την αστική, προσφιλή στα ΜΜΕ εκδοχή, πρόκειται περί βαθύπλουτου με αισθητικές, καλλιτεχνικές κι ενδεχομένως «πατριωτικές» ευαισθησίες (;) που ξοδεύει λεφτά σε... δημοπρασίες κι αποκτά κομμάτια της ιστορίας των λαών. Μ' αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα στολίζει τα σπίτια του, επιδεικνύει τις συλλογές του στους άνακτες και στους ομοίους του κι ενίοτε ανοίγει και τις πύλες των αδύτων του στο πόπολο για μια μέρα, να θαυμάσει το ιδιωτικό μουσείο επειδή είναι... δωρεάν.

Αυτή είναι εν συντομία η παρακμιακή καλλωπισμένη εικόνα των μεγαλοαστών που πλέουν σε ευτυχή πελάγη της παγκοσμιοποίησης. Με τα συμφέροντα στο... Σίτι, το εξοχικό στο Αιγαίο, τη ματαιοδοξία στη νομιμοποιημένη αρχαιοκαπηλία και τα θύματα απ' τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα ως την Αφρική και την Ελλάδα, ναυτεργάτες κι άλλους χαμένους σε σκληρά μεροκάματα.

Ιδιοκτήτης αρχαιοτήτων. Κορυφή της αστικής τάξης που περηφανεύεται όχι μόνον για τη ληστεία της εργατικής αλλά και για την ιδιωτικοποίηση και υποκειμενική εκμετάλλευση κι απόλαυση του πολιτισμού χιλιάδων χρόνων. Αυτή είναι η πραγματική φύση του εμφανιζόμενου συχνά ως «σωτήρα» των αρχαιολογικών ευρημάτων, καπιταλίστα που πατινάρει τον απάνθρωπο ρόλο του μ' ένα ιδιωτικό μουσείο. Είναι ο τίτλος της απόλυτης ανηθικότητας του πολιτισμικού ιμπεριαλιστή. Ο ιδιοκτήτης αρχαιοτήτων, ο έμπορος της ιστορίας των εθνών, κινείται και δρα «νόμιμα» στη φύση της τάξης του, απ' το Νέρωνα και τον Καλιγούλα ως τον Ελγιν και τον Γκετί. Εκτρέφει κηφήνες και κυράτσες σε πνευματικο-καλλιτεχνικά γκαλά, ρεύεται σαμπάνιες και ροχαλίζει ατενίζοντας αρχαία αγάλματα σαν την αλογόμυγα που ατενίζει τις σβουνιές πριν βυθιστεί ευτυχισμένη μέσα τους...

Ο ιδιοκτήτης αρχαιοτήτων έχει συνήθως γύρω του και μια σειρά από επιστήμονες - δούλους κι άλλους υποτακτικούς με πτυχίο, ηδονίζεται με την εξουσία που αποκτά πάνω στο παρελθόν και συνήθως κληρονομεί την προσωρινή αθανασία του με την ίδια βαρβαρότητα που την αποκτά. Λαοί που τους ανέχονται όλους αυτούς, χαζεύουν τα ειδώλια τα κλεμμένα από το εδώλιο του παρόντος και του μέλλοντός τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ