Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Προχωρά το ξεπούλημα

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων τραπεζών

Τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα των τραπεζών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών,η οποία ταυτόχρονα καλεί σε αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές.Ειδικότερα, η παράταξη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "προχωρά με γοργά βήματα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χαρίζοντάς τη στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία". Ετσι, στο χώρο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα έχουμε:

Τη συνέχιση της προσπάθειας να πουληθεί η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος αντί 10 δισ. δραχμών, αν και παρουσιάζει αύξηση κερδών. Προχωράει η προκήρυξη του τρίτου διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης χωρίς καν να αναφέρεται ελάχιστο τίμημα, αν και έχει στοιχίσει πάνω από 200 δισ. δραχμές.

Ετοιμάζεται η παραχώρηση και της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σχεδιάζεται η διάλυση της ΠΑΕΓΑΕ για την πιο εύκολη εκχώρησή της στους ιδιώτες. Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και της Γενικής.Εκχωρούνται σε "θεσμικούς επενδυτές" του εξωτερικού 1.600.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την πλήρη στήριξη, σ' αυτή την πολιτική, της ΝΔ και όλων των πολιτικών δυνάμεων που είναι "υπέρμαχες της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ".

Για το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει ότι η ηγεσία του "ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική. Αντίθετα, αποτελεί ένα πολύτιμο στήριγμα της κυβέρνησης και των σχεδίων της. Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Πουλαρίκας) - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ) έχουν αποδεχτεί το ρόλο που τους έχει ανατεθεί" και "αντί να πουν "όχι" στα σχέδια της κυβέρνησης επαιτούν και τη δική τους συμμετοχή στο σχεδιασμό του ξεπουλήματος".

Τονίζεται επίσης ότι "θέσεις που λένε να συζητήσουμε τους όρους του ξεπουλήματος μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα (Κλαδική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου) δείχνουν και τις αυταπάτες που έχουν ορισμένοι γι' αυτή την πολιτική και πού μπορεί να οδηγηθεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ