Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΕΒΕ
Καταδίκη της πολιτικής λιτότητας

Το 70% των συνταξιούχων του Ταμείου είναι καταδικασμένο στην οικονομική εξαθλίωση

Η συνέχιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας από την κυβέρνηση με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική που εξάγγειλε, καταγγέλλεται σε ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.Η ΠΟΣ - ΤΕΒΕ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα χρόνια και δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.

Επισημαίνεται ότι με την πολιτική λιτότητας, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια οι συνταξιούχοι έχασαν πάνω από το 45% του πραγματικού τους εισοδήματος. Σημειώνεται ότι απ' τους 148.000 συνολικά συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, οι 100.000 παίρνουν συντάξεις από 70.000 δραχμές (λόγω θανάτου) έως και 80.000 δραχμές (λόγω γήρατος). Τονίζεται ότι με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης (μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μη αύξηση του αφορολόγητου και με τη διαιώνιση της ειδικής εισφοράς) παίρνονται πίσω στο πολλαπλάσιο οι πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις για την πλειοψηφία των συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Υπογραμμίζεται πως το ΤΕΒΕ δεν είναι προβληματικό Ταμείο, ότι το αποθεματικό του κεφάλαιο είναι σε συνεχή άνοδο με 120 δισ. δρχ. φέτος και χωρίς ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει επί τρία χρόνια την επιχορήγηση και αφαίρεσε φέτος το ποσό των 3,5 δισ. δραχμών και επίσης ότι έχει πλαφόν για αυξήσεις στις συντάξεις 12%. Τονίζεται πως "είναι αδιανόητο το ΤΕΒΕ με τέτοια οικονομική επιφάνεια να κρατά στην εξαθλίωση το 70% των συνταξιούχων του, με αρνητική παρέμβαση της κυβέρνησης".

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ διεκδικεί: Αυξήσεις στις συντάξεις για το '98 σε ποσοστό 12%. Κατώτερες συντάξεις στο 80% του μισθού της εκάστοτε Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αύξηση της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Εξασφάλιση της επιχορήγησης προς το ΤΕΒΕ. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις. Πρόσληψη επαρκούς διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού. Μείωση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων στο 10%. Ενταξη στο Ταμείο όσων ασκούν επαγγέλματα που ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ σε τουριστικές περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ