Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Θα έρθουν και δύσκολες μέρες στον τομέα ασφαλείας και θα παραμείνουμε στο πλευρό των Ιρακινών» δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόσυρση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από τις ιρακινές πόλεις, ως πρώτο βήμα, όπως είπε, του γενικότερου σχεδίου σταδιακής απόσυρσης. Πάντως, έξι μέρες μετά την αμερικανική μερική απόσυρση, εκτός από τη Μοσούλη, όπου πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 πολίτες, επικρατεί σχετική ηρεμία στη χώρα.

ΕΒΙΑΝ.-- Την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών κατά της εισόδου μεταναστών χωρίς χαρτιά στις χώρες τους συμφώνησαν ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπράουν. Επίσης, συμφώνησαν για λήψη μέτρων κατά των «φορολογικών παραδείσων» και για επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι τρεις συλληφθέντες του περασμένου Σαββάτου στη πόλη Πο της νοτιοδυτικής Γαλλίας πιθανολογείται πως είναι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΤΑ, ανακοινώθηκε από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι τρεις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε 20 ένοπλες επιθέσεις, στη δολοφονία ενός δημοτικού συμβούλου το 2008 και σε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος, μεταξύ άλλων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πάνω από μία βδομάδα έχει περάσει από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία και τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο με βάση τα ανεπίσημα, το «Δημοκρατικό Κόμμα» του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα λαμβάνει το 46,81% και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Εντι Ράμα το 45,42%. Ο τελευταίος μάλιστα απείλησε χτες ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα εάν η Εφορευτική Επιτροπή δεν προχωρήσει στην ανακαταμέτρηση των ψήφων στην περιφέρεια του Φιέρρι - όπως έχει ζητήσει με την προσφυγή που κατέθεσε στις αρχές.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Τέσσερις εργάτες νεκροί και εννιά τραυματίες είναι το αποτέλεσμα έκρηξης νάρκης στη Σιλόπη της τουρκικής επαρχίας Σιρνάκ. Η νάρκη εξερράγη όταν λεωφορείο με εργάτες σε έργα οδοποιίας πέρασε από το σημείο και την πυροδότησε.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών επί Προέδρων Τζον Φ. Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, ένας από τους κυριότερους πρωταγωνιστές του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Βιετνάμ, πέθανε χτες σε ηλικία 93 ετών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ