Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Η επιβολή σιωπής στα ΤΕΙ

Καθημερινά η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ επιβεβαιώνουν ότι βασικός τους στόχος είναι να περάσει «νύχτα» το νομοσχέδιο για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο, έχουν φροντίσει να τα βρουν στην ΕΣΕΕ πριν από τους σπουδαστές για τους σπουδαστές, με απόφαση «καπέλο» στις γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών. Πρόκειται για τη γνωστή απόφαση πλήρους ταύτισής τους με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της Μπολόνια.

Φρόντισαν επίσης, να κωλυσιεργήσουν μπροστά στις δεδομένες διαθέσεις των σπουδαστών για γενικές συνελεύσεις. Ετσι, αφού χρονοτριβούσαν για τρεις ολόκληρες βδομάδες με δικαιολογίες του τύπου «όταν τελειώσει η αποχή των καθηγητών», ή «να ενημερωθούν οι σπουδαστές πρώτα» - και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενημερωθούν και να πάρουν θέση οι σπουδαστές από τη γενική συνέλευση - απόφυγαν «σαν το διάολο το λιβάνι» να κάνουν γενική συνέλευση.

Επιπλέον, οι δυο αυτές παρατάξεις δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά στα ΤΕΙ - ούτε καν με αφίσα ή προκήρυξή τους - για τη Διακήρυξη της Μπολόνια, παρότι στα ΑΕΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παίρνουν θέση για το θέμα. Στόχος τους είναι να απομονώσουν και να ξεκόψουν στη συνείδηση των σπουδαστών τη Διακήρυξη της Μπολόνια από το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.

Παρ' όλες τις προσπάθειές τους πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι σπουδαστές θα αντιδράσουν, θα σπάσουν τη σιωπή μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, απαντώντας στην κυβέρνηση και στους κάθε λογής βαστάζους της πολιτικής της.

Ας ρωτήσουν να τα μάθουν καλύτερα...

Με προκήρυξη που κυκλοφορεί η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, μάς ενημερώνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δυο εκπαιδευτικά συστήματα, το κεντροευρωπαϊκό (Γαλλία, Γερμανία) και το αγγλοσαξονικό. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα ΤΕΙ ζητούν να εφαρμοστεί το «κακό» αγγλοσαξονικό μοντέλο και γι' αυτό οι ΔΑΠίτες είναι αντίθετοι. Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, η ΔΑΠ στα ΤΕΙ είναι από τους πρώτους που ζητούν τις εν λόγω αλλαγές.

Εμείς επιλέγουμε να σχολιάσουμε ότι πρώτον: δεν αναφέρουν πουθενά ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτές τις αλλαγές υλοποιώντας τη Διακήρυξη της Μπολόνια. Και δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, απλώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στηρίζει πλήρως και επί της ουσίας, τις αλλαγές που προωθεί η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Δεύτερον, ενημερώνουμε τη ΔΑΠ ότι το μοντέλο που πάει να εφαρμοστεί σ' όλη την Ευρώπη (δηλαδή και στη Γαλλία και στη Γερμανία) είναι αυτό που επιβάλλει η Μπολόνια. Κι αν έχουν αμφιβολίες, ας διαβάσουν τους εισηγητές της Διακήρυξης που είναι γαλλικής και γερμανικής υπηκοότητας.

Ευτυχώς, έχουμε αρκετό υλικό για τις ισοπεδωτικές αλλαγές που πάνε να περάσουν στην ανώτατη εκπαίδευση και δεν το κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους φοιτητές και σπουδαστές. Αν αποφασίσει, λοιπόν, και η ΔΑΠ να πει επιτέλους την αλήθεια, μπορεί να απευθυνθεί για περισσότερες πληροφορίες στην ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ