ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Ρεσιτάλ υποκρισίας και συμβιβασμών

Η αστυνομοκρατία δεν πτόησε τους χιλιάδες διαδηλωτές και χτες στη Γερμανία

Associated Press

Η αστυνομοκρατία δεν πτόησε τους χιλιάδες διαδηλωτές και χτες στη Γερμανία
ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ.--

Τα προσχήματα τελικά κρατήθηκαν και δεν υπήρξαν εικόνες έντασης, που τελικά θα προκαλούσαν πλήγμα στα συμφέροντά τους... Ετσι οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) κατόρθωσαν να συγκλίνουν σε ένα γενικόλογο μίνιμουμ για την προστασία του κλίματος, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται δεσμευτικοί στόχοι. Ενδείξεις σύγκλισης και συμβιβασμού υπήρξαν μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, καθώς το πολεμικό κλίμα με αντικείμενο την «αντιπυραυλική ασπίδα» απειλούσε την έτσι κι αλλιώς «προβληματική» φετινή Σύνοδο.

Αντιθέτως, ουδεμία ένδειξη σύγκλισης ή συμβιβασμού των αρχών προς τους χιλιάδες διαδηλωτές υπήρξε. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τελευταίοι κατάφεραν να σπάσουν τα μπλόκα, μπαίνοντας στα λιβάδια. Οι αστυνομικές αρχές που απέκλεισαν το «φρούριο» Χάιλιγκενταμ επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και έγιναν άλλες 140 συλλήψεις.

Ευχολόγια

Σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία για το κλίμα», πρόκειται για ένα συμβιβασμό χωρίς ουσία, αφού οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην ανάγκη «ουσιαστικών» περικοπών στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, όχι, όμως, στη μείωσή τους κατά το ήμισυ έως το 2050. Οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να οριστεί ένας αυστηρός στόχος για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που χρειάζεται ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, στο τελικό κείμενο της G8, οι ηγέτες θα γνωστοποιούν την επιθυμία της ΕΕ, του Καναδά και της Ιαπωνίας για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050, βάσει του στόχου της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι ηγέτες των χωρών της G8 συμφώνησαν εξάλλου να αρχίσουν ένα στενό και εντατικό διάλογο με τις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Αν και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, οι ηγέτες των χωρών της G8 εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε μια επίσημη διεύρυνση της G8.

Αντιπρόταση Ρωσίας για... Αζερμπαϊτζάν

Εξελίξεις σε ένα ακόμη μέτωπο, αυτό μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζορτζ Μπους, που, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G8, κατόρθωσαν να ρίξουν τους πολεμικούς τόνους. Ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στον Τζορτζ Μπους να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα ραντάρ που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου εναντίον πιθανής απειλής από πυραύλους.

«Εάν η Ουάσιγκτον υιοθετήσει την πρόταση, αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να μη στρέψει τους βαλλιστικούς της πυραύλους προς την Ευρώπη. Αντιθέτως, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασία των δύο πλευρών», δήλωσε ο Πούτιν, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Μπους.

Ο Μπους χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Πούτιν, ενώ ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο Στιβ Χάντλεϊ, διευκρίνισε ότι οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα ειδικών για να μελετήσουν τις «επιλογές».

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο μιας απλοποιημένης συνθήκης», την οποία προτείνει για να βγάλει την Ευρώπη από τη θεσμική παραλυσία.

Περιοδεία Μπους

Την Πολωνία αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ευρώπη μετά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8). Βασικό θέμα συζήτησης, όπως εξάλλου ήταν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τσεχία, είναι τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σ' αυτές τις δύο χώρες. Ωστόσο, αναμένεται να αναφερθεί και στα ζητήματα ...«δημοκρατίας».

Μετά την Πολωνία, ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στην Ιταλία, όπου οι αρχές έχουν λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας με την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, το κλείσιμο των σχολείων της περιοχής και τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από τη Ρώμη για όσο καιρό παραμείνει στην πόλη. Ωστόσο, αύριο Σάββατο ετοιμάζονται σημαντικές διαδηλώσεις στη Ρώμη ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου από μια σειρά κοινωνικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και φιλειρηνιστές.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Αλβανία όπου οι αρχές της χώρας θα τον υποδεχτούν ως ήρωα και μιλούν για ένα «μεγάλο ιστορικό γεγονός» και εκεί θα συναντηθεί επίσης με τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Κροατίας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Βουλγαρία, όπου αυτές τις μέρες αναμένεται να καταφτάσουν οι πρώτοι από τους 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες που θα εγκατασταθούν στις 3 βάσεις μετά την υπογραφή της λεγόμενης «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εν αναμονή εξελίξεων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αναβολή τουλάχιστον μέχρι το τέλος της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ στη Γερμανία φαίνεται πως παίρνουν οι αμερικανο-ευρωενωσιακές πιέσεις για έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος για το Κοσσυφοπέδιο που προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συνόδου στο Χάλγκενταμ δεν αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό, καθώς οι έντονες αντιπαραθέσεις «Δύσης» - Μόσχας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν αγεφύρωτες. Ασαφείς ήταν οι αντιδράσεις στην πρόταση Σαρκοζί στη Σύνοδο του G8 για εξαμηνιαία παράταση της διαδικασίας καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος... Νωρίτερα, πάντως, ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ έσπευσε να «προειδοποιήσει» ότι τυχόν καθυστερήσεις δε θα ωφελήσουν, υποστηρίζοντας ότι «παρατηρούνται τάσεις για έκρηξη βίας».

Στη Σερβία, πάντως, την παράσταση «έκλεψε» χτες η απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για επανάληψη των ενταξιακών συνομιλιών Βελιγραδίου - ΕΕ στις 13 Ιούνη. Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία Σταθεροποίησης το συντομότερο δυνατόν...

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για «φυλακισμένους - φαντάσματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν δικαστικό αίτημα, επικαλούμενες το νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης αξιώνοντας να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες για τους 39, που αποκαλούν «φυλακισμένους - φαντάσματα» και έχουν εξαφανιστεί «από την ημέρα της σύλληψής τους από τις αμερικανικές αρχές».

Εκατοντάδες άνθρωποι που φέρονταν να σχετίζονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν για ανακρίσεις σε χώρες, όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Αίγυπτος, η Συρία κ.ά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει ότι έχει συλλάβει μόλις 3 από τους 39, όμως οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι διαθέτουν στοιχεία και μαρτυρίες για τις μυστικές φυλακίσεις 18 και κάποια στοιχεία για μυστικές φυλακίσεις των υπόλοιπων 18.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη μέθοδο των μυστικών φυλακίσεων, να αποκαλύψει πληροφορίες για τους κρατούμενους, να διασφαλίσει την πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατουμένους και είτε να τους απαγγείλει κατηγορίες, είτε να τους απελευθερώσει.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ
Πιέσεις για συμφωνίες και «εναέριες ζώνες»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την αποστολή 23.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν μετά το 2008 φέρονταν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Σουδάν, Τζορτζ Σόμεργουιλ, οι καθημερινές επιχειρήσεις στο Νταρφούρ θα γίνονται από την ΑΕ, που θα έχει την ευθύνη και για τους διοικητές της ειρηνευτικής δύναμης. Εντούτοις, ο ΟΗΕ θα μπορεί να επεμβαίνει αν διαφωνεί με το διορισμό διοικητών και θα προσφέρει τις κατάλληλες «δομές υποστήριξης και ελέγχου».

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία ασκούν πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Νταρφούρ. Το επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους στο περιθώριο της συνάντησης των «Οκτώ» στο Χάιλιγκενταμ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ