Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Ρεσιτάλ υποκρισίας και συμβιβασμών

Η αστυνομοκρατία δεν πτόησε τους χιλιάδες διαδηλωτές και χτες στη Γερμανία

Associated Press

Η αστυνομοκρατία δεν πτόησε τους χιλιάδες διαδηλωτές και χτες στη Γερμανία
ΧΑΪΛΙΓΚΕΝΤΑΜ.--

Τα προσχήματα τελικά κρατήθηκαν και δεν υπήρξαν εικόνες έντασης, που τελικά θα προκαλούσαν πλήγμα στα συμφέροντά τους... Ετσι οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) κατόρθωσαν να συγκλίνουν σε ένα γενικόλογο μίνιμουμ για την προστασία του κλίματος, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται δεσμευτικοί στόχοι. Ενδείξεις σύγκλισης και συμβιβασμού υπήρξαν μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, καθώς το πολεμικό κλίμα με αντικείμενο την «αντιπυραυλική ασπίδα» απειλούσε την έτσι κι αλλιώς «προβληματική» φετινή Σύνοδο.

Αντιθέτως, ουδεμία ένδειξη σύγκλισης ή συμβιβασμού των αρχών προς τους χιλιάδες διαδηλωτές υπήρξε. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι τελευταίοι κατάφεραν να σπάσουν τα μπλόκα, μπαίνοντας στα λιβάδια. Οι αστυνομικές αρχές που απέκλεισαν το «φρούριο» Χάιλιγκενταμ επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και έγιναν άλλες 140 συλλήψεις.

Ευχολόγια

Σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία για το κλίμα», πρόκειται για ένα συμβιβασμό χωρίς ουσία, αφού οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην ανάγκη «ουσιαστικών» περικοπών στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, όχι, όμως, στη μείωσή τους κατά το ήμισυ έως το 2050. Οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν στις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να οριστεί ένας αυστηρός στόχος για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που χρειάζεται ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών. Ωστόσο, στο τελικό κείμενο της G8, οι ηγέτες θα γνωστοποιούν την επιθυμία της ΕΕ, του Καναδά και της Ιαπωνίας για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050, βάσει του στόχου της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι ηγέτες των χωρών της G8 συμφώνησαν εξάλλου να αρχίσουν ένα στενό και εντατικό διάλογο με τις αναδυόμενες οικονομίες, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.

Αν και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, οι ηγέτες των χωρών της G8 εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε μια επίσημη διεύρυνση της G8.

Αντιπρόταση Ρωσίας για... Αζερμπαϊτζάν

Εξελίξεις σε ένα ακόμη μέτωπο, αυτό μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζορτζ Μπους, που, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G8, κατόρθωσαν να ρίξουν τους πολεμικούς τόνους. Ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στον Τζορτζ Μπους να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα ραντάρ που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου εναντίον πιθανής απειλής από πυραύλους.

«Εάν η Ουάσιγκτον υιοθετήσει την πρόταση, αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία να μη στρέψει τους βαλλιστικούς της πυραύλους προς την Ευρώπη. Αντιθέτως, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασία των δύο πλευρών», δήλωσε ο Πούτιν, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Μπους.

Ο Μπους χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Πούτιν, ενώ ένας από τους στενούς συνεργάτες του, ο Στιβ Χάντλεϊ, διευκρίνισε ότι οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα ειδικών για να μελετήσουν τις «επιλογές».

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χθες ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο μιας απλοποιημένης συνθήκης», την οποία προτείνει για να βγάλει την Ευρώπη από τη θεσμική παραλυσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ