Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδράσεις για «φυλακισμένους - φαντάσματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν δικαστικό αίτημα, επικαλούμενες το νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης αξιώνοντας να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες για τους 39, που αποκαλούν «φυλακισμένους - φαντάσματα» και έχουν εξαφανιστεί «από την ημέρα της σύλληψής τους από τις αμερικανικές αρχές».

Εκατοντάδες άνθρωποι που φέρονταν να σχετίζονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν για ανακρίσεις σε χώρες, όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Αίγυπτος, η Συρία κ.ά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει ότι έχει συλλάβει μόλις 3 από τους 39, όμως οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι διαθέτουν στοιχεία και μαρτυρίες για τις μυστικές φυλακίσεις 18 και κάποια στοιχεία για μυστικές φυλακίσεις των υπόλοιπων 18.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη μέθοδο των μυστικών φυλακίσεων, να αποκαλύψει πληροφορίες για τους κρατούμενους, να διασφαλίσει την πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατουμένους και είτε να τους απαγγείλει κατηγορίες, είτε να τους απελευθερώσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ