Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες κατοχικές απώλειες

Τουρκικές «ζώνες ασφαλείας» στο Β. Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Δύσκολες οι πρώτες μέρες του Ιούνη για τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς χτες ένας ακόμη Αμερικανός μέλος της «Πολυεθνικής Δύναμης της Βαγδάτης», σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από βόμβα στην άκρη του δρόμου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα νότια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού, ο αριθμός αυτός ανεβάζει το συνολικό αριθμό των απωλειών των αμερικανικών δυνάμεων από την ημέρα έναρξης του πολέμου σε 3.501, ενώ μόνο τις έξι πρώτες ημέρες του Ιούνη 23 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους...

Στη Βασόρα, στη διάρκεια επίθεσης 2 Βρετανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν ενώ καμικάζι που οδηγούσε παγιδευμένο φορτηγό ανατίναξε το όχημά του σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Ραμπέα κοντά στα συριακά σύνορα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 22, ανακοίνωσε η αστυνομία. Συνολικά, από διάφορες επιθέσεις που έλαβαν χώρα, 41 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν.

Τουρκικές πιέσεις

Μια ημέρα μετά το σάλο (και την αύξηση της τιμής του αργού στα 71 δολάρια το βαρέλι) που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί «εισβολής χιλιάδων» ανδρών του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ - που διαψεύστηκαν μετ' επιτάσεως απ' όλες τις πλευρές - ο τουρκικός στρατός όρισε «τρεις ζώνες ασφαλείας» για το επόμενο 3μηνο. Οι ζώνες αυτές, στις επαρχίες Σιίρτ, Σιρνάκ και Χάκαρι, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, θα αποτελούν σημεία ελέγχου στα οποία θα απαγορεύεται η πρόσβαση πολιτών.

Ο ΥπΕξ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε προχτές ότι «δεν υπάρχει» εισβολή - προσθέτοντας τον αστερίσκο «προς το παρόν», ενώ χτες ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε το αυτονόητο: για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ απαιτείται έγκριση της Βουλής. Συμπλήρωσε όμως, και αυτός με μια γερή δόση σιβυλλικότητας, ότι η ενδεχόμενη επιχείρηση δε θα «ανακοινωθεί» δημοσίως.

Επίσης χτες, τουρκικά άρματα μάχης έβαλλαν οβίδες στη Σιρνάκ στο πλαίσιο «στρατιωτικών ασκήσεων», κοντά στα ιρακινά σύνορα. Στην περιοχή της Σιίρτ, από έκρηξη βόμβας που αποδίδεται σε Κούρδους, σκοτώθηκαν 3 Τούρκοι στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ