Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ΝΑΙ στη ζωή

Τα νέα στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στις 22.6.2006 κατέδειξαν το μοιραίο: Οτι τα παιδιά που μπλέκουν στα ναρκωτικά σταματούν το σχολείο σε ηλικία 14 χρόνων ή σταματώντας το σχολείο μπλέκουν στα ναρκωτικά. Μέχρι πέρυσι ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών που εγκατέλειπαν το σχολείο ήταν τα 15,5 χρόνια, σύμφωνα με τους ετήσιους απολογισμούς του ΚΕΘΕΑ την τελευταία τετραετία.

Η δραματική αυτή βουτιά προς τα κάτω δεν είναι ανεξήγητη. Καταδείχνει την αποτυχία της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τα λεγόμενα Εθνικά Σχέδια Δράσης, που τα συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ετοιμάζει το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ερήμην των φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την απεξάρτηση. Πληροφορίες θέλουν τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στην παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες, όπως επιχειρήθηκε με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που το Συμβούλιο της Επικρατείας το επέστρεψε ως μη επιδεχόμενο βελτιώσεων. Ενα απ' τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής είναι η ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών και όχι η αντιμετώπισή του ως εξόχως ψυχοκοινωνικού προβλήματος. Δείχνει την αποστασιοποίηση της κυβέρνησης απ' την πρόληψη και την εγκατάλειψη της παρέμβασης στην εφηβεία, τότε που τα παιδιά μπλέκουν στα ναρκωτικά και δεν έχουν φτάσει ακόμα στην ουσία της κατάχρησης.

Κόντρα σε αυτή τη λογική, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, διοργάνωσε, τις δύο προηγούμενες μέρες, 23 και 24/6, το 1ο Αθλητικό - Πολιτιστικό Διήμερο, στην Κέρκυρα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ουσιαστική πρόληψη μέσα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που μένουν μακριά από τη λογική του κέρδους και της εμπορευματοποίησης. Κορυφαία στιγμή του διημέρου ο 1ος Διεθνής Διάπλους Σαγιάδας - Κέρκυρας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 26 αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ατόμων με ειδικές ανάγκες και απεξαρτημένων. Να σημειωθεί ότι το σύνθημα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ΝΑΙ στη ζωή» έχει αγγίξει την κοινωνία της Κέρκυρας, καθώς ήδη έχει γίνει σλόγκαν που αποτυπώνεται σε γκράφιτι, σε καπελάκια, σε μπλουζάκια.

Σήμερα, μιλούν στον «Ρ» ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο Νίκος Πέρρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ και β΄ προπονητής Εθνικής Ομάδας Χάντμπολ, η Σοφία Ψηλόλιγνου, κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων, και ο Σωτήρης Γκίκας, πρόεδρος του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας του ΕΣΥΝ και του Εργατικού Κέντρου Ηγουμενίτσας.

Κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών

«Το πρόβλημα αυξάνεται ανησυχητικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα παρατηρείται αύξηση της χρήσης κάνναβης, κοκαΐνης, αμφεταμινών και διαλυτών, επισημαίνει ο Ηλίας Μιχαλαρέας. Εντονη ανησυχία αποτελεί η πολυτοξικομανία που απαιτεί ιδιαίτερα μέτρα αντιμετώπισης. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα ζητήματα της ανεργίας, της σχολικής διαρροής, της φτώχειας, στα θέματα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Πάνω απ' όλα χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα πρωτογενούς πρόληψης. Δυστυχώς, όμως, η κυβερνητική πολιτική στη χώρα μας επικεντρώνεται στη διαχείριση του προβλήματος, δηλαδή σε πολιτικές περιορισμού της βλάβης και στην υποκατάσταση, στην ιδιωτικοποίηση και την ιατρικοποίηση της εξάρτησης», τόνισε, ενώ για το τι χρειάζεται σήμερα υπογραμμίζει:

«Εκείνο που χρειάζεται είναι η συστράτευση όλων μας σε ένα ευρύ μέτωπο που θα παλεύει ενάντια στα ναρκωτικά και αυτό το μέτωπο θα πρέπει να συνδέεται με το μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Ουσιαστικά, το μήνυμα που περνάμε με το γιορτασμό της 26ης του Ιούνη είναι η έμφαση στην πρωτογενή πρόληψη και στη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης».

Και καταλήγει: «Το ΕΣΥΝ με απόφαση της Γραμματείας έχει επιλέξει να κάνει τις κεντρικές του εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην περιφέρεια. Ετσι, φέτος γίνονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή των παραρτημάτων σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Αρτα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Πρέβεζα. Πρόκειται για μια κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι παλεύουν τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και αυτό είναι το μήνυμα στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά. Και, βέβαια, η περαιτέρω κινητοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία, η εργασία, κλπ.».

Κάτι ξεχωριστό και συμβολικό

Αναφερόμενος στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν φορείς, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία με διάφορα σχήματα (χορωδιακά, χορευτικά, φιλαρμονικές), εργατικά συνδικάτα, ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα, για να διοργανωθεί το αθλητικό - πολιτιστικό διήμερο, ο Νίκος Πέρρος τονίζει: «Το συγκινητικό στην όλη υπόθεση είναι πως ακόμη και την τελευταία στιγμή έρχονται φορείς που είτε θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή ενεργό, είτε συμπαράσταση στο όλο εγχείρημα. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως τα μηνύματά μας, όπως εκφράζονται μέσα από τα έντυπα (αφίσες - διακηρύξεις - πανό), γίνονται αποδεκτά από την τοπική κοινωνία. Και πίσω από αυτές τις ενδείξεις μπαίνουν ξεκάθαρα οι θέσεις αλλά και οι απαιτήσεις του κοινωνικού κινήματος που δημιουργείται στην Κέρκυρα ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Να προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα. Να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τις αιτίες που δημιουργούν την εξάρτηση και να αγωνιστούμε για να τις ανατρέψουμε. Και ο αγώνας αυτός οφείλει να συνδέεται με τους αγώνες των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων που ζητούν αυτά που δικαιούνται για να μπορέσουν να επιτελέσουν τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν».

Ο καθένας μας έχει τα «όπλα»

Στο διάπλου θα συμμετείχε, μεταξύ άλλων, μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, η Σοφία Ψηλόλιγνου. Είναι πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης, πανελληνιονίκης, τώρα κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων και η μοναδική Ελληνίδα που έχει κάνει δύο φορές το διάπλου της Μάγχης.

Ο πρώτος λόγος που συμμετέχει σε αυτόν το διάπλου είναι ότι «έτσι κι αλλιώς κάνουμε μαραθώνιες αποστάσεις για να περνάμε καλά. Ομως, όταν ένας διάπλους έχει τέτοιο σκοπό και στόχο είναι πρόκληση». Και μιλώντας για τις δυσκολίες που έχει μια τέτοια αθλητική δραστηριότητα, η Σ. Ψηλόλιγνου υπογραμμίζει: «Για να κολυμπήσει ένας αθλητής διάπλου 22 χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα δεν είναι κάτι απλό. Προϋποθέτει μακροχρόνια σωματική και ψυχολογική προετοιμασία, συστηματική προπόνηση. Ομως, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή είναι τα τρία πράγματα, τα απαραίτητα εφόδια που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος για να πετυχαίνει στόχους, που από την πρώτη ματιά φαντάζουν ανέφικτοι. Και το μήνυμα που δίνουμε όσοι συμμετέχουμε στο διάπλου είναι ότι πρέπει να βάζουμε υψηλούς στόχους για την ολοκλήρωση των οποίων χρειάζεται μακροχρόνια συστηματική προετοιμασία. Αυτά ακριβώς τα όπλα βρίσκονται σε κάθε άνθρωπο και αποτελούν απαραίτητα εφόδια για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών».

Δεν κάνουμε επιλογή ναρκωτικών

«Στόχος είναι να προβάλουμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νεολαία. Για να καταπολεμήσουμε τη ναρκω-κουλτούρα και να προβάλουμε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό, με αξίες, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την επίσημη πολιτεία μόνο. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία, μέσω και του ΟΚΑΝΑ, προωθεί την πολιτική του περιορισμού της βλάβης και στην ουσία προσπαθεί να μας μάθει να ζούμε με τα ναρκωτικά. Κάθε εργαζόμενος, εκπαιδευτικός, νέος, αλλά και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συστρατευτεί με τα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΣΥΝ και να αγωνιστούμε από κοινού για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά. Λέμε ΝΑΙ στη ζωή, δεν κάνουμε επιλογή ναρκωτικών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Γκίκας.

ΕΣΥΝ: 26 χρόνια πείρας

Το ΕΣΥΝ αυτή τη στιγμή μετράει 20 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και 26 χρόνια πλούσιας πείρας. Τα αιτήματα που αναδεικνύονται στη διακήρυξή του είναι:

  • Η δημιουργία κεντρικού σχεδιασμού για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη
  • Η επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα
  • Η διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών στην απεξάρτηση
  • Η δημιουργία τόσων δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα
  • Ο έλεγχος της ναρκω-κουλτούρας και η προαγωγή ενός άλλου τρόπου ζωής με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και αντίληψη
  • Η αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων.

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ