Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Στην πολιτική της πλουτοκρατίας η ρίζα των προβλημάτων της μειονότητας

Η προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη
Η προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη
Χρειαζόμαστε δημάρχους και νομάρχες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα σκέφτονται ταξικά, ριζοσπαστικά, σωστά πολιτικά και θα μπορούν να αντιμετωπίζουν το διαίρει και βασίλευε. Να ενώνουν το λαό με βάση τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες ιδιαιτερότητες, θρησκευτικές, καταγωγής, γλώσσας κλπ. Τα παραπάνω σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στη μειονότητα, σε όλους τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση του Κόμματος στον Κένταυρο και το ίδιο βράδυ στην Ξάνθη. Και κάλεσε στις τοπικές εκλογές, να υποστηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και όλες οι συσπειρώσεις ατόμων ή ομάδων, που τοπικά εκφράζονται μέσα στα ψηφοδέλτια.

«Τολμήστε. Ελάτε μαζί μας. Θα δικαιωθείτε. Ολοι όσοι είναι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά δεν έχουν σκεφθεί να τους εγκαταλείψουν, να το κάνουν μαζικά και γρήγορα», είπε και προειδοποίησε πως αν την επόμενη των εκλογών ο δικομματισμός παραμείνει ψηλά, και αν πάρει συγχωροχάρτι και ο ΣΥΝοδοιπόρος τους που στην ΤΑ ήταν πλήρως ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «τότε θα έχουμε βάλει μια πρόσθετη θηλιά στο λαιμό μας».

Ταξική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου


Στον ορεινό Κένταυρο, εκεί που ζει ένα τμήμα της μειονότητας, και καθημερινά πασχίζει να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες βαθιάς εκμετάλλευσης ως αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή με μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Γυναίκες και άνδρες έδειξαν ότι αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τη συμβολή του στην επίλυση ορισμένων μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές του χωριού, τη δημιουργία καινούριου σχολείου, κλπ. Κυρίως όμως αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την ειλικρινή και χωρίς σκοπιμότητες ξεκάθαρη θέση του για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα της μειονότητας. Οπως πάντα έτσι και προχτές, το ΚΚΕ απευθύνθηκε με καθαρά λόγια στους αγρότες που εκβιάζονται από τους καπνέμπορους και συνθλίβονται στις επιλογές της ΕΕ για τον καπνό, στους εργάτες, οικοδόμους, ναυτεργάτες, που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό για να βγάλουν ένα μεροκάματο, στους άνεργους, σε όλους αυτούς που βλέπουν το δικαίωμα στη μόρφωση να χτυπιέται από τους βαθιά ταξικούς φραγμούς που ορθώνονται και στα παιδιά τους εκφράζονται με μεγαλύτερη ένταση.

Και κάλεσε τη μειονότητα να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, αξιοποιώντας και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα από το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι μειονότητες στα Βαλκάνια. Εφερε ως παράδειγμα το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας που έγινε στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Οπως αποδείχτηκε οι μειονότητες αξιοποιήθηκαν και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και από το ίδιο το τμήμα της δικής τους μειονότητας που ανήκει στην πλουτοκρατία, και που είναι στο σύστημα εξουσίας. Ομως η πλειοψηφία δεν είχε καμία βελτίωση στη ζωή της.

Και σημείωσε: «Η ταξική εκμετάλλευση αξιοποιεί κάθε ιδιαιτερότητα και σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνικό. Τις μειονότητες, είτε είναι θρησκευτικές είτε είναι πολιτιστικές είτε είναι καταγωγής, κλπ. Τους ξένους εργάτες ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται. Το ταξικό σύστημα έχει πολλές μορφές και εκφράσεις ταξικής εκμετάλλευσης».

Πρέπει λοιπόν, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, οι κάτοικοι της Ξάνθης, η μειονότητα, να δουν τα προβλήματά τους ενταγμένα ακριβώς σε αυτή την ταξική πολιτική που ακολουθείται. «Πριν από όλα, και πάνω από όλα να δουν τον εαυτό τους όχι ως κάτοικο της Ξάνθης, όχι σαν χριστιανό ή μουσουλμάνο ή άθεο κλπ., αλλά ως άτομο που ανήκει αυτός και η οικογένειά του στην εργατική τάξη, που ανήκει στη φτωχή αγροτιά, τα άλλα λαϊκά στρώματα που τα καταπιέζουν τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, το κεφάλαιο, η εξουσία των μονοπωλίων και το πολιτικό της προσωπικό που πότε είναι ΠΑΣΟΚ και πότε ΝΔ».

Ενιαίος ο αγώνας για γυναίκες και άνδρες

Μιλώντας για την καταπίεση και την εκμετάλλευση, που όπως είπε γίνεται και με βάση το φύλο, γυναίκες - άνδρες, την ηλικία, τη θρησκεία, το χρώμα, την καταγωγή κλπ., ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ παλεύει για ίσα δικαιώματα για όλους. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις γυναίκες, σημειώνοντας πως είτε είναι χριστιανές είτε μουσουλμάνες είτε άθρησκες, είναι σε χειρότερη θέση. Και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στο όνομα της ισοτιμίας τους με τους άνδρες. «Οι γυναίκες σηκώνουν πολύ μεγαλύτερα βάρη στην ελληνική κοινωνία. Εχουν πολλαπλά φορτία στο κεφάλι τους, βιολογικές διαφορές. Η μητρότητα δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Επομένως πρέπει να υπάρχει διαφορά κατά 5 χρόνια στη συνταξιοδότηση, ανδρών και γυναικών. Εμείς λοιπόν λέμε σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Παλεύουμε για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών και καλούμε σε ενιαίο αγώνα, ανδρών και γυναικών, με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα.

Ποιος ωφελήθηκε από τα κίνητρα;

Ειδική αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πολιτική που ακολουθήθηκε από το '90 και μετά στη Θράκη, την πολιτική «ειδικών κινήτρων» που στο όνομα τής αντιμετώπισης των προβλημάτων της ανεργίας, της εγκατάλειψης κλπ., χάρισε νέα προνόμια και επιδοτήσεις το κεφάλαιο.

«Ορισμένα μέτρα που ήταν φιλολαϊκά τα υιοθετήσαμε. Ομως από την αρχή είπαμε στους εργαζόμενους ότι θα είναι προσωρινά μπαλώματα. Δε θα λύσουν το πρόβλημα. Αλλά εμείς ταυτόχρονα υποστηρίζοντας τα ειδικά μέτρα, εντείναμε τη δράση και την πάλη μας γιατί ξέραμε ότι θα ξεφουσκώσουν. Πολύ περισσότερο που από τα ειδικά μέτρα που στην αρχή ανακοινώθηκαν για τη Θράκη, μετά για την Ηπειρο, τα νησιά κλπ., ξέραμε ότι θα επωφεληθεί η πλουτοκρατία, οι επιχειρηματίες. Γιατί μέσα στην ταξική σύνθεση της κοινωνίας πριν απ' όλα λειτουργούν για την πλουτοκρατία. Ηρθαν λοιπόν οι επιχειρηματίες, έκαναν τις επενδύσεις τους και τώρα παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και πάνε αλλού. Ακριβώς επειδή έβγαλαν εδώ χρήματα τώρα πάνε να επενδύσουν και αλλού», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και εξήγησε πως αυτό ήταν αναμενόμενο αφού όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά. Και μάλιστα παλεύουν για την απελευθέρωση της αγοράς σε ευρωενωσιακό επίπεδο. Σε πλήρη αντίθεση με αυτή την πολιτική, το ΚΚΕ παλεύει για ελευθερία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. «Εμείς δεν κρύβουμε από κανέναν ότι αντιστρατευόμαστε την ελευθερία του κεφαλαίου και θέλουμε αυτή την ελευθερία να την περιορίσουμε και τέλος να την καταργήσουμε, όταν θα το αποφασίσει η πλειοψηφία του λαού».

Κανένας συμβιβασμός με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

«Εμείς θέλουμε και αλλαγές και τομές και μεταρρυθμίσεις, θέλουμε και επανάσταση». Αυτή είναι η απάντηση στην προσπάθεια παραπλάνησης που γίνεται από το δικομματισμό και τα υποστηρίγματά του, αξιοποιώντας παραπλανητικούς όρους και συνθήματα για να προωθήσουν τις βαθύτατα αντιδραστικές αλλαγές στη μορφή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που τινάζουν στον αέρα κάθε κατάκτηση που υπήρχε στο δημόσιο τομέα της Παιδείας και δημιουργούν φοβερούς ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Απευθυνόμενη στη νεολαία που συμμετείχε μαζικά στις συγκεντρώσεις του Κόμματος, αλλά και σε όλους τους κομμουνιστές, τους φίλους του Κόμματος, ανεξαρτήτως ηλικίας, η Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε να μπουν μπροστά, να ενημερώσουν το λαό για τις εξελίξεις στην Παιδεία και να κλιμακώσουν την πάλη.

Και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ συμβιβάζεται μόνο με τη Δωρεάν Ενιαία σύγχρονη Παιδεία. Οπου τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της μουσουλμανικής μειονότητας, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που έχουν τεράστια εμπόδια στην Παιδεία, θα μπορούν να φτάνουν μέχρι τα πανεπιστήμια, να παίρνουν διδακτορικό, εφόσον το θέλουν και αυτό να μην εξαρτάται από την τσέπη του γονιού τους.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ