Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διόδια ... δορυφορικά

Τη χρήση δορυφορικών συστημάτων ή ακόμη και της κινητής τηλεφωνίας για τη διευκόλυνση της είσπραξης των πανάκριβων χαρατσιών των διοδίων, τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο, όσο και μέσα στις πόλεις, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοθέτημα αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία που αφορά στη «Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων Τηλεδιοδίων». Ωστόσο, όπως ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός, τα συστήματα αυτά θα διευκολύνουν τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους στους οποίους παραχωρείται το σύνολο σχεδόν των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, καθώς και της Αττικής Οδού στην Αθήνα και της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΔ προβλέπει συγκεκριμένα τη χρήση τριών διαφορετικών τεχνολογιών για τη διεξαγωγή των συναλλαγών στα τηλεδιόδια (δορυφορικός εντοπισμός, κινητές επικοινωνίες GSM - GPRS, τεχνολογία μικροκυμάτων 5,8 GHz) ή άλλων συστημάτων εξοπλισμού οχημάτων. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις του ΠΔ, κανένας επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χρήση των συστημάτων αυτών - σαν να μην έφταναν οι κάμερες - δε θα θέσει σε κίνδυνο για άλλη μια φορά τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα προσωπικά δεδομένα του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ