Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ
Κυβερνητική φιέστα στην Ψυττάλεια

Χωρίς αιδώ η κυβέρνηση και με πρωτοστάτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έστησε χτες, ούτε λίγο - ούτε πολύ, φιέστα για τα εγκαίνια του ...μισού εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, προσπαθώντας, μάλιστα, να «πουλήσει» και φιλοπεριβαλλοντικές ευαισθησίες! Κι αυτό όταν εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε λίγους ακόμη μήνες με καθυστέρηση τριών τουλάχιστον ετών, ενώ στο μεταξύ ο λαός του Πειραιά, και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, έχει αναγκαστεί να ζει με τα δηλητήρια της λυματολάσπης και να πληρώνει επιπλέον τεράστια ποσά για τη διαχείρισή της.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι το έργο της ξήρανσης μπορεί και να μην είχε γίνει, αν δεν υπήρχαν οι διαρκείς κινητοποιήσεις του λαού που για χρόνια ολόκληρα υφίσταται τη δυσωδία της Ψυττάλειας. Παρ' όλα αυτά, χτες τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς επιχείρησαν να το αξιοποιήσουν ως επίτευγμα της κυβέρνησής τους. Εγκαινιάζοντας ειδικότερα τη δοκιμαστική λειτουργία - δυστυχώς των δύο μόνον από τους τέσσερις ξηραντήρες - με θριαμβολογίες επιχείρησαν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του διαρκούς αγώνα των κατοίκων, ως προσφορά της κυβέρνησής τους στους κατοίκους και στο περιβάλλον...

Σημειώνουμε ότι το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης παρότι είχε ενταχθεί το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ αφαίρεσε από συγχρηματοδότηση της εργολαβίας της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.

Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός δε δίστασε να δηλώσει ότι «μόλις σε τρία χρόνια κάνουμε και αυτή τη δέσμευσή μας πράξη»!..

Μιλώντας στον «Ρ», ο Γιάννης Πατσιλινάκος στέλεχος του ΚΚΕ, επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» και εκπρόσωπος του Συντονιστικού κατοίκων Κερατσινίου - Περάματος τόνισε: «Το εργοστάσιο ξήρανσης είναι αποτέλεσμα των αγώνων του λαού, που με συνεχείς κινητοποιήσεις ουσιαστικά το επέβαλε». Τόνισε, επίσης, ότι οι κάτοικοι απαιτούν την αξιοποίηση του νερού που παράγεται για πότισμα, τη μείωση των τιμολογίων νερού στους κατοίκους Κερατσινίου - Περάματος, αντισταθμιστικά έργα υποδομής στους δύο Δήμους και παράδοση σε αυτούς του 50% του ρεύματος που παράγεται στην Ψυττάλεια. Ακόμη ζητούν να δοθεί η πρώτη ύλη που παράγεται για εδαφοποίηση του όρους Αιγάλεω, ο κεντρικός προσαγωγός λυμάτων να σκεπαστεί και να έχει ελεγχόμενο άνοιγμα και, βέβαια, να απομακρυνθούν άμεσα οι 150 χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης που βρίσκονται σήμερα στο νησί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ