Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η ΕΕ βλάπτει αγροτιά και γεωργία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα

Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας που σχεδιάζει η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με το μέλλον και την ύπαρξη της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας και της ανάπτυξης της γεωργίας. Στη συνάντηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων σχετικά με το «Μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και το ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης τα εξής:

«Το πρόβλημα της KAΠ δεν είναι η βήμα προς βήμα αναθεώρησή της, όπως αναρωτήθηκε η κα επίτροπος, αλλά η συνολική πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούν αυτές οι βήμα το βήμα αναθεωρήσεις.

Κατεύθυνση που προωθεί την παραπέρα μετατροπή της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε μία καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα, που καθορίζεται αποκλειστικά από τους νόμους της αγοράς με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ετσι αποκαλύπτεται πιο καθαρά ότι και η KAΠ προωθεί σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και το ξεκλήρισμα εκατομμυρίων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές τροφίμων πιέζουν για μεγαλύτερες και γρηγορότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερη γη και να ενισχύσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό. H ΕΕ διαφοροποιεί απλώς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των επιλογών του κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις και επιχειρώντας να αποσπάσει συναίνεση σε καθαρά αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακολούθως: «Οι συνέπειες της KAΠ είναι ήδη ορατές για τους μικρομεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα μετά την αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή με την αναθεώρηση του 2003. Εγκατάλειψη καλλιεργειών, μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ξεκλήρισμα, απερήμωση της υπαίθρου, αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, το τοπίο, τον πολιτισμό. Αρνητικές συνέπειες που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν. Τα μέτρα που προτείνονται όμως δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες, ούτε προωθούν φιλολαϊκές και φιλοαγροτικές λύσεις. Είναι μέτρα που βρίσκονται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, της αποθέωσης της αντίληψης της ελεύθερης αγοράς και του νόμου του κέρδους, που υπηρετούν και πάλι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι αυτά των αγροτών, των καταναλωτών και των φορολογουμένων, που απαιτούν υγιή, ποιοτικά, επαρκή και φτηνά τρόφιμα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων διατροφής και το δυσβάστακτο πλέον κόστος για τη λαϊκή οικογένεια, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα διατροφής σε ολόκληρο τον κόσμο, που χαρακτηρίστηκαν από επίσημα χείλη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν είναι συνδεδεμένα με την έλλειψη προϊόντων, ούτε με τις αυξημένες τιμές παραγωγού, αλλά με τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων, που δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της και χρησιμοποιώντας, σε σημαντικό βαθμό, φθηνές, αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρώτες ύλες και μεθόδους παραγωγής. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Απόδειξη ότι στη χώρα μου οι 12 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αύξησαν τα κέρδη τους το πρώτο τρίμηνο του 2008 κατά 278%, ενώ οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν σήμερα ραγδαία πτώση».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, επισήμανε: «O έλεγχος υγείας έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για μία ακόμα μεγαλύτερη επίθεση που προετοιμάζεται για τις οικογενειακές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις που είναι ήδη τα μεγάλα θύματα της KAΠ, μετά το 2013. Το γεγονός ότι το 1/3 των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ λαμβάνει λιγότερο από το 1% των κοινοτικών ενισχύσεων επιβεβαιώνει το λόγου το αληθές. Οπως και το γεγονός ότι το 20% των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ λαμβάνει περισσότερο από το 80% των ενισχύσεων».

Καταλήγοντας ο Κ. Δρούτσας σημείωσε: «Εμείς απορρίπτουμε τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της KAΠ και τις προτάσεις για τον έλεγχο υγείας που τις θεωρούμε επιβλαβείς και επιζήμιες για τη μικρομεσαία αγροτιά, τη λαϊκή οικογένεια, το περιβάλλον. Τασσόμαστε με τους μικρομεσαίους αγρότες, που δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης και τα λαϊκά στρώματα που υπόκεινται τις συνέπειες της κοινοτικής πολιτικής και βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ