Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ρυθμίσεις διακανονισμού των... ανταγωνισμών

Μια σειρά μέτρα που στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκουν, στο βαθμό που υλοποιηθούν, να βάλουν «τάξη» στις ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας διακίνησης υγρών καυσίμων επιβάλλει με την απόφασή της για τον κλάδο πετρελαιοειδών η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια «κανονιστική παρέμβαση», όπως επιγράφεται το σχετικό κείμενο, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με οποιουδήποτε είδους παρέμβαση για τον πραγματικό έλεγχο και - πολύ περισσότερο - τη διαμόρφωση των τιμών στην κατεύθυνση της προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων από την κερδοσκοπική πολιτική και τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν τα μονοπώλια στις τιμές των καυσίμων.

Για τα διυλιστήρια, τα «ΕΛΠΕ» και τη «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ», τα μέτρα προβλέπουν:

  • Να γνωστοποιήσουν το κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
  • Να κάνουν αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
  • Να προμηθεύουν με καύσιμα τα λεγόμενα ανεξάρτητα πρατήρια, που πληρούν τις προϋποθέσεις απευθείας πρόσβασης σε αυτές, να τιμολογούν με τιμές που να δημιουργούν πραγματικό όφελος από την απευθείας πρόσβαση.

Για τις εταιρείες εμπορίας προβλέπεται:

  • Να αναγράφουν στα τιμολόγια τις εκπτώσεις που χορηγούν σε πρατήρια, ενώ καταργούνται οι «υποστηρικτικές» εκπτώσεις που χορηγούν στα πρατήρια οι εταιρείες εμπορίας.
  • Να αναγράφουν τη χρονική διάρκεια για την οποία θα δίνονται οι εκπτώσεις στα τιμολόγια πώλησης.
  • Να χορηγούν εκπτώσεις όγκου (κλίμακας) χωρίς διακριτική μεταχείριση στα πρατήρια σε όλη τη χώρα.
  • Να μη συνδέουν στο εξής τη χορήγηση εκπτώσεων με την εξόφληση των ποσών πιθανών επενδύσεων που πραγματοποιούνται προς τα πρατήρια.

Προβλέπεται, ακόμη, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε μια από τις εταιρείες και για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης.

Εκτός από τα μέτρα που επιβάλλει ως υποχρεωτικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει μια σειρά άλλα. Μεταξύ αυτών τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διύλισης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών, επιπλέον αρμοδιότητες στη ΡΑΕ για την παρακολούθηση της αγοράς, δημιουργία οργανισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Ακόμη, κάνει λόγο για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων με έμφαση στις νησιωτικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο, τη διευκόλυνση της δημιουργίας πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ, εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια και μέχρι τότε χρήση ταμειακών μηχανών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ