Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Διαρκής η αύξηση της κερδοφορίας

Αύξηση τζίρων και κερδών εμφάνισε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2006 και 2007, μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει συνθήκες «δύο ταχυτήτων». Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «STAT BANK» για τα 795 μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τουρισμό υπάρχουν κέρδη και μάλιστα μεγάλα, μόνο που οι μεγαλύτεροι «παίκτες», υποστηριζόμενοι και από την κυβερνητική πολιτική, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους μικρότερους, ενώ όλοι μαζί πιέζουν διαρκώς τους εργαζόμενους στον κλάδο και τους ...πελάτες τους. Το 58% των ξενοδοχείων, τα μεγαλύτερα από αυτά, εμφάνισαν κέρδη και το 42% ζημιές. Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2007 κατά 7,3% στα 2,6 δισ. ευρώ. Η συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών, παρά τις γκρίνιες των μεγαλοξενοδόχων, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι ίδιες επιχειρήσεις παρουσίασαν το 2005 συνολικές ζημιές 23,2 εκατ. ευρώ, το 2006 εμφάνισαν κέρδη 1 εκατ. ευρώ και το 2007 αποκόμισαν κέρδη 82 εκατ. ευρώ!

Για το 2008, τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου, όσο και οι αναφορές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν ότι όχι μόνο υπάρχει σταθερότητα στην τουριστική ροή, αλλά και αύξηση εσόδων κατά 8,5%. Από τις 795 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας, οι 428 (56,2%) βελτίωσαν την οικονομική τους θέση, άλλες με μεγαλύτερα κέρδη και άλλες με μείωση ζημιών. Οι υπόλοιπες, το 43,8% του συνόλου, παρουσίασαν επιδείνωση.

Η τάση συγκέντρωσης είναι εμφανής και τα στοιχεία την ενισχύουν, καθώς οι 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις απέσπασαν το 52% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν. Από την άλλη, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίστηκαν σε 15 από τις επιχειρήσεις που είχαν αρνητική εικόνα. Επίσης, οι οικονομικές επιδόσεις για τους μεγάλους των ξενοδοχείων είναι ακόμη καλύτερες απ' ό,τι φαίνεται, καθώς σημαντικοί όμιλοι μοιράζουν σε ξεχωριστές εταιρείες τα αποτελέσματά τους. Οι όμιλοι που κυριαρχούν είναι, μεταξύ άλλων, των Δασκαλαντωνάκη, Διβάνη, ΛΟΥΗ, ΛΑΜΨΑ, Μαντωνάκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ