Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανάπτυξη» με κριτήριο το κέρδος

Επαφές με Τούρκους, Ιταλούς και Αζέρους αξιωματούχους είχε την Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας στο Αζερμπαϊτζάν, με την ευκαιρία της 4ης Ενεργειακής Διάσκεψης των χωρών της Κασπίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπακού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προωθούμενη τετραμερής συμφωνία για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Ιταλία μόλις ολοκληρωθεί ο ελληνοϊταλικός αγωγός. Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται σύντομα, αν και είναι σκληρές οι διαπραγματεύσεις των μερών, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερα μέσα από αυτή.

Ο Ελληνας υπουργός βρήκε την ευκαιρία στη διάσκεψη να αναπτύξει, σε ένα πρόθυμο ακροατήριο, τόσο τις θέσεις της κυβέρνησης για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, όσο και αυτές της ΕΕ, που στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας (αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων) προτάσσουν την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, τη διαφοροποίηση των προμηθευτών και των οδών διέλευσης, τις διεθνείς συνεργασίες.

Ωστόσο, μόνο και μόνο το γεγονός ότι κάθε χώρα επιδιώκει την ενίσχυση των δικών της επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα από την τετραμερή συμφωνία, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και εμπλοκές, δείχνει ότι η ενεργειακή ανάπτυξη στη βάση του κέρδους των κολοσσών της ενέργειας συμπιέζει διαρκώς τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ