Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Εσπασαν «κοντέρ» τον Οκτώβρη

Διπλασιασμός μέσα στον προηγούμενο μήνα. Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ τα σωρευτικά φέσια του 10μηνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»

Εντονότατη έξαρση καταγράφουν τα κρισιακά φαινόμενα και στην ντόπια αγορά, γεγονός που αποτυπώνεται πλέον και στα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ». Η αξία των ακάλυπτων επιταγών, που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες μέσα στον Οκτώβρη του 2008 ξεπέρασε τα 152,4 εκατ. ευρώ και ήταν σχεδόν διπλάσια (94,7%) σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2007! Ραγδαία αύξηση 55,6% εμφανίζουν και σε αριθμό τεμαχίων, σε μια εξέλιξη που δείχνει και τις διαμορφούμενες συνθήκες ασφυξίας, που οφείλονται στην τοκογλυφία και τις άλλες «εκσυγχρονισμένες» μορφές λεηλασίας από την πλευρά των τραπεζών. Για το μήνα Οκτώβρη, η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 6,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Αξίζει να σημειωθεί, πως το 60% της αύξησης των ακάλυπτων επιταγών - σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2008 - οφείλεται στις 6 μεγαλύτερες, σε ποσό, επιταγές. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6 ή και λιγότερα «κανόνια» επιχειρήσεων. Ενδέχεται κάποια από αυτές τις επιχειρήσεις να έχει εκδώσει μία ή και περισσότερες από τις παραπάνω ακάλυπτες επιταγές. Συνολικά, η αξία για τις 6 αυτές επιταγές που έσκασαν τον Οκτώβρη φτάνει σε 51 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στους πλέον αδύναμους κρίκους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, στους οποίους ο μηχανισμός της «ελεύθερης αγοράς» μετακυλίει και διαχέει όλα τα κρισιακά φαινόμενα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στα κατάστιχα της «Τειρεσίας» προστίθενται καθημερινά και νέα ονόματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Στο τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν και τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Για την ώρα, εκτιμάται ότι τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες ήδη έχουν βγάλει «κόκκινο» ξεπερνούν κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ.

Τα κάθε είδους «φέσια» σωρευτικά για το 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2008 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους εκτινάχτηκε σε 967,8 εκατ. ευρώ (από 801,1 εκατ. ευρώ στο περσινό 10μηνο), με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 20,8%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν σε 88.909 (από 76.637) με αύξηση 16%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους έφτασε σε 141,2 εκατ. ευρώ (από 155,6 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας μείωση 9,2%.
  • Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές -συναλλαγματικές) ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 4,4 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ