Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Διαδήλωσαν χτες για το δικαίωμα στη δουλειά

Ζήτησαν να χωροθετηθεί με νόμο η Ζώνη ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι χώροι όπου σήμερα εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες

Από τη χτεσινή πορεία στον Πειραιά
Από τη χτεσινή πορεία στον Πειραιά
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Αυτό το σύνθημα ήχησε ξανά χτες το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία Πειραιά, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαμηνύοντας την απόφασή τους να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά και την απρόσκοπτη λειτουργία της Ζώνης. Μια λειτουργία η οποία υπονομεύεται από αποφάσεις της κυβέρνησης όπως αυτή που «νεκρανασταίνει» νόμο του 2002 με τον οποίο χαρακτηρίζεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας (που αποτελεί ζωτικό χώρο της Ζώνης) αρχαιολογικός χώρος τύπου Α, δηλαδή ανάλογης σημασίας με την Ακρόπολη!

Οι εργατοτεχνίτες, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά. Από την πλατεία ξεκίνησαν πορεία προς τη νομαρχία. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», ενώ την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.

Σε συνάντηση με τους δύο αντινομάρχες, οι εργαζόμενοι απαίτησαν μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη να διοργανωθεί ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, τις εργοδοτικές ενώσεις, για τον αποχαρακτηρισμό της Κυνοσούρας από αρχαιολογικό χώρο - καθώς η προσωρινή αδειοδότηση που έχει δοθεί να εκτελούνται εργασίες δε λύνει το πρόβλημα - να γίνει με νόμο χωροθέτηση της Ζώνης ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι χώροι όπου σήμερα εκτελούνται ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, να ληφθούν μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους, οι πρόεδροι των σωματείων της Ζώνης τόνισαν ότι η απόφαση για την Κυνοσούρα εντάσσεται στους σχεδιασμούς που υπαγορεύει η πολιτική της ΕΕ για συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας της χώρας και μεταξύ άλλων κατήγγειλαν τις εργοδοτικές ενώσεις, οι οποίες ενώ είχαν πάρει απόφαση να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, έκαναν πίσω. Η κινητοποίηση έστειλε μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η αντεργατική επίθεση, στην οποία μεταξύ άλλων εντάσσονται και τραμπουκισμοί εργοδοσίας - κράτους, όπως αυτός που σημειώθηκε και χτες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, εργαζόμενος στη Ζώνη δέχτηκε επίθεση από δύο άγνωστους κρανιοφόρους που επέβαιναν σε μηχανές και πλησίασαν τον εργάτη λίγα μέτρα πιο πέρα από τον τόπο της συγκέντρωσης. Ο ένας κρανιοφόρος ρώτησε τον εργαζόμενο αν πηγαίνει στη συγκέντρωση και μόλις εκείνος απάντησε «ναι» δέχτηκε επίθεση με γροθιές από τον άγνωστο ο οποίος στη συνέχεια μαζί με τον άλλον εξαφανίστηκαν.

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για διακοπή των εργασιών υδροβολής και αμμοβολής στο παλιό λατομείο της Κυνοσούρας, με πρόσχημα ότι αποτελεί αρχαιολογικό χώρο ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Απαντώντας ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος είπε ότι ο ευρύτερος χώρος της Σαλαμίνας είναι ένα ιερός χώρος και ανέφερε ότι οι εργασίες αμμοβολής και υδροβολής γίνονται χωρίς σχετική άδεια. Κατά τον υπουργό υπήρξε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά και τον ΟΛΠ και «καταλήξαμε πως υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστούν οι εργασίες αμμοβολής στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η άσκηση αυτής της δυνατότητας προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, μπορούμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή και να συνεχιστούν οι εργασίες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης «έως ότου με τους φορείς της περιοχής να βρούμε μια πιο μακροχρόνια λύση για το πρόβλημα».

Στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε ότι η ανεργία μαστίζει τη Ζώνη του Περάματος, ξεπερνάει το 30%, ενώ και όσοι εργάζονται είναι έκθετοι σε σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» χωρίς να έχουν παρθεί από τις διαδοχικές κυβερνήσεις τα απαραίτητα μέτρα. Βλέπουμε, είπε, μια υποτίμηση του θέματος από την κυβέρνηση και κατήγγειλε ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της περιοχής και των εργαζομένων. Δεν είμαστε, τόνισε, αντίθετοι με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χώρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο αφού είναι δύο περίπου χιλιόμετρα πιο μακριά. Ζήτησε - μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής - να ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου, να σταματήσει η εγκατάλειψη του Τύμβου που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και να παρθούν γενικότερα μέτρα για την υποδομή και την προοπτική της Ζώνης και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ