Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Κώστα Αυγητίδη

Κηδεύτηκε την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Κιλκίς

Κηδεύτηκε την Πέμπτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Ακρίτα τού Κιλκίς, ο σύντροφος Κώστας Αυγητίδης, ιστορικός - συγγραφέας. Στην κηδεία του παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΝΕ Κιλκίς του Κόμματος.

Ο σ. Κώστας Αυγητίδης γεννήθηκε το 1926. Την περίοδο της φασιστικής κατοχής πήρε δραστήρια μέρος στον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στους κατακτητές της Ελλάδας. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ, τίτλο που τον τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Το 1947 συνέχισε τον αγώνα ενάντια στους νέους κατακτητές στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου το 1949 πήγε στη Σοβιετική Ενωση, όπου σπούδασε ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Μέσης Ασίας (Τασκένδη). Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την έρευνα των ελληνορωσικών σχέσεων. Εχει δημοσιεύσει, στα ελληνικά και ρωσικά, πολλά άρθρα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Τον επικήδειο από μέρους του Κόμματος, εκφώνησε ο Θόδωρος Αθανασιάδης μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο σ. Κώστας Αυγητίδης. Οπως είπε, «τα βιβλία του διέπονται από το πνεύμα του πατριωτισμού και της ιστορικής φιλίας και αλληλεγγύης στις ελληνορωσικές σχέσεις. Με τα ιστορικά στοιχεία, τις πληροφορίες από τα αρχεία της Οδησσού και βιβλιογραφία, είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακρόχρονης μελέτης και αποτελούν σημαντική προσφορά για τους μελετητές της Ιστορίας».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Κώστα Αυγητίδη εκφράζουν η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της «Σύγχρονης Εποχής», η οποία εξέδωσε μεγάλο κομμάτι του έργου του. Επίσης, συλλυπητήρια εκφράζουν η Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συναγωνιστές, συνάδελφοι και φίλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ