Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Στην επιφάνεια τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης και οι κλιμακούμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και παγκόσμια

Εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών, το κεφάλαιο και τα κόμματά του σε όλη την ΕΕ πτωχεύουν τους λαούς, για να σώσουν την πλουτοκρατία από την κρίση. Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ, για να σωθεί η εργατική λαϊκή οικογένεια
Εν μέσω ισχυρών ανταγωνισμών, το κεφάλαιο και τα κόμματά του σε όλη την ΕΕ πτωχεύουν τους λαούς, για να σώσουν την πλουτοκρατία από την κρίση. Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ, για να σωθεί η εργατική λαϊκή οικογένεια
Η μεγάλη ανησυχία των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας είναι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, δηλαδή μια άναρχη καταστροφή του κεφαλαίου, καθώς η ανεξέλεγκτη και άναρχη χρεοκοπία του λαού ήδη συντελείται. Χτες, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την ίδια ώρα που το γραφείο του Ν. Σαρκοζί διέψευδε δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters», ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονταν χτες να δημοσιοποιήσουν μία κοινή ανακοίνωση σχετικά με την Ελλάδα. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η «Moody's» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβαθμίσει τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες (BNB Paribas, Credit Agricole, Societe Generale), επειδή είναι πάρα πολύ συνδεδεμένες με το ελληνικό χρέος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζει ύψιστη προτεραιότητα να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, «γιατί αυτό δεν θα έπληττε μόνον την Ελλάδα, ο κίνδυνος να πληγούν όλοι, τουλάχιστον αρκετές ακόμη χώρες, είναι πολύ μεγάλος (...) Εργαζόμαστε με όλα τα μέσα για να μη συμβεί αυτό. Θα πρέπει να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο πεδίο του ευρώ. Και για το λόγο αυτό είναι σημαντικές η συνέπεια και η εμπιστοσύνη των αγορών. Γι' αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους που συμφώνησε από κοινού με την τρόικα. Ηταν δυσάρεστο το γεγονός της αποχώρησης της τρόικας, η οποία θα επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα αυτή τη βδομάδα. Και αυτό που ακούω από την Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών και κάνει τα πράγματα που προβλέπονται στην ημερήσια διάταξη».

Οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ δεν είναι παρά μια ακόμα «σύσταση» για εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιούλη, του προσωρινού, δηλαδή, συμβιβασμού των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας στην Ευρωζώνη, βάσει του οποίου προωθείται η ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Τις συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας εξετάζει ο Στέφαν Χόμπουργκ, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου στο Κίελο, σημειώνοντας ότι «αν έρθει η στιγμή, που νομίζω ότι θα έρθει, και η Ελλάδα πει ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτά που έχει λάβει, τότε θα αυξηθεί και το χρέος της Γερμανίας, πάνω από το όριο του χρεόφρενου, και τότε μπορεί να κινδυνεύσει και η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας», η οποία θα καλούνταν μελλοντικά να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια.

Εσωτερικές αντιθέσεις στα κράτη της ΕΕ

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και σημειώνει: «Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε (...) αν η Ελλάδα εκπληρώσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στα δημοσιεύματα περί «σχεδίου Β» της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας ελληνικής χρεοκοπίας, διευκρινίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απαγορευτικές σκέψεις. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ απαγορευτικών σκέψεων και δηλώσεων που προκαλούν ανησυχία στις αγορές». Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, υπενθυμίζει ότι «αν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε οικονομικά (...) και η γερμανική οικονομία θα επλήττετο από κρίση όχι μόνο στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, εκτιμά ότι όλες οι χώρες πρέπει να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του χρεοκοπίας, χωρίς αυτό, όμως, να αποτελεί την επιθυμητή λύση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνει ότι «μπορεί να συζητιέται η χρεοκοπία της Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», καθώς ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Αρχής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ζουγιέ, χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, «γιατί δεν το επιτρέπει η Συνθήκη της ΕΕ» και, επιπρόσθετα, μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ «θα προκαλούσε κρίση οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική». «Εάν έχετε όρεξη αύριο να αντιμετωπίζετε προβλήματα εμφυλίου πολέμου και κοινωνικών συγκρούσεων στην καρδιά της Ευρώπης, τότε να προκαλέσετε την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Αυτό είναι μια ανεύθυνη λύση», τονίζει ο Ζαν Πιέρ Ζουγιέ, καταδεικνύοντας ότι η πλουτοκρατία ανησυχεί από την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων των λαών που αντιδρούν στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια στιγμή, εξηγώντας ότι η χρεοκοπία που ανησυχεί την πλουτοκρατία είναι το ύψος της ζημιάς που θα επωμιστούν τα μονοπώλια, σημειώνει ότι «χρεοκοπία είναι όταν έχουμε το 100% των ελληνικών πιστώσεων να μην μπορούν να πληρωθούν, προς το παρόν μπορούμε να γλιτώσουμε ένα μέρος...».

Συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΕΚΟΦΙΝ

Ενδεικτικός της συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, είναι ο αντίκτυπος που έχουν στις ΗΠΑ και σε άλλες οικονομίες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) την ερχόμενη Παρασκευή θα συμμετέχει, «έπειτα από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης», και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «την ώρα που οι ΗΠΑ ασχολούνται με την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», ο Τίμοθι Γκάιτνερ «θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τους τρόπους συμβολής τους στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κληθεί και στο παρελθόν να συμμετέχει σε συνόδους της ΕΕ, αλλά δεν το έχει κάνει έως τώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο Τ. Γκάιτνερ αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιούλη για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να ενισχύσουν τους πόρους του Ταμείου.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπαμα, επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να επιλυθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανησυχία των αγορών διογκώνεται σχετικά με τα προβλήματα χρέους σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. «Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Και ήδη λαμβάνουν κάποια μέτρα για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά όχι να τη λύσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι γίνεται στην Ισπανία και την Ιταλία και αν οι αγορές συνεχίζουν να επιτίθενται σε αυτές τις δύο πολύ μεγάλες χώρες», τονίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Παράλληλα, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά συνδεδεμένες» με τα κράτη της ΕΕ, προκειμένου να τα βοηθήσουν στην εκπόνηση δανειακών πακέτων προς τις πιο ευάλωτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πουλήσει CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας) ύψους πολλών δισ., που σημαίνει ότι σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα κληθούν να καταβάλλουν το αντίτιμο στους αγοραστές τους.

Η Κίνα αναζητά αυξημένο ρόλο

Παράλληλα, η Κίνα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιου Ζιανγκ, δηλώνει ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρώ», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρώπη θα παραμείνει μια αγορά επενδύσεων για την Κίνα». Η Γ. Ζιανγκ σημειώνει ότι «θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη χρηματοδοτική συνεργασία μας, την οικονομική, αλλά και τις επενδύσεις μας στην Ευρώπη», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει το πιθανό ύψος κρατικών ομολόγων που προτίθεται να αγοράσει η κινεζική κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Ρώμη με Κινέζους αξιωματούχους και, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ζήτησε από την Κίνα να αγοράσει σημαντικές ποσότητες ιταλικών ομολόγων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» σημειώνει ότι η Ιταλία ελπίζει ότι η Κίνα θα αγοράσει «μεγάλα ποσά» χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα έχει τοποθετήσει περίπου το ένα τέταρτο των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, σε περιουσιακά στοιχεία με νόμισμα αναφοράς το ευρώ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) την επόμενη βδομάδα θα εξετάσουν τις δυνατότητες συνδρομής στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ