Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΒΟΛΟΥ - ΛΑΡΙΣΑΣ
Πάνω από 1.100 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

Κοντά στα 700 παιδιά μένουν, φέτος, έξω από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής που υπέβαλαν οι γονείς τους απορρίφθηκαν. Σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούσαν να κάνουν ή δεν έκαναν αίτηση για διάφορους λόγους (ετεροδημότες, μετανάστες κ.α.).

Σε ανακοίνωσή της γι' αυτό το ζήτημα η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, με την ΕΕ και πλέον με το Μνημόνιο και την τρόικα, δεν έχουν αφήσει όρθιο κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι δήμαρχοι των Δήμων που υλοποιούν την πολιτική του ευρωμονόδρομου σε τοπικό επίπεδο, είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, είτε σε συνεργασία με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑ.Ο.Σ. έχουν προωθήσει και την εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών.

Το σχέδιο "Καλλικράτης" που εφαρμόζεται στους νέους δήμους μετά τις τοπικές εκλογές έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αφού τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών έχουν διπλασιαστεί. Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, συνολικά η υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα γκρεμίσει και τα υπόλοιπα δικαιώματα και σε τοπικό επίπεδο.

Καλούμε τους γονείς που στερούνται και αυτού του δικαιώματος να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην υποταχθούν στη λογική «δε γίνεται τίποτα». Να οργανώσουν την αντίδρασή τους και τον αγώνα με κατά τόπους επιτροπές, μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς. Με τον αγώνα τους να απαιτήσουν να γίνουν αποδεκτά όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου.

Να διεκδικήσουμε:

* Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους.

* Να ιδρυθούν άμεσα νέοι σταθμοί έτσι ώστε να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Να μη γίνει καμία απόλυση. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

* Να δημιουργηθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, της κρατικής περιουσίας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά».

Στη Λάρισα

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Δήμο Λάρισας με εκατοντάδες παιδιά να μη βρίσκουν θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοτικών υπηρεσιών, από τις 2.600 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν οι 1.883 κι άλλες 274 από το πρόγραμμα ΕΕΤΑ. Αν πάρουμε, δε, υπόψη ότι δικαίωμα αίτησης εγγραφής δεν έχουν οι μη δημότες Λάρισας, οι αλλοδαποί και άλλοι, τότε ο αριθμός των «κομμένων» παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ