Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επέκταση της εφεδρείας και στο στενό Δημόσιο

Ετοιμη η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας προωθείται άμεσα η μείωση των κρατικών δομών κατά 30%

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση των αποφάσεών της για εξάπλωση της εργασιακής εφεδρείας ως τις παρυφές του σκληρού πυρήνα του κράτους, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Με «εργαλείο» σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, την οποία η κυβέρνηση έχει στα χέρια της, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρεί «σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κράτους, που προβλέπει περιορισμό των κρατικών δομών σε ποσοστό έως 30%», κάτι που ανακοίνωσε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.

Χτες, μιλώντας στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρεί «σε ενιαία οργανογράμματα φορέων στο μέτρο του δυνατού» και σε «ενιαίες δομές υπουργείων». Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει και να διευκολύνει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους». Τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος».

Τα προαναφερόμενα μέτρα αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής, με περιορισμό των δομών της κατά 30%, θα πραγματοποιηθούν με κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενων από το κράτος, με καταργήσεις Ειδικών Γραμματειών, επανακαθορισμό της δομής Διευθύνσεων και Τμημάτων όλων των υπουργείων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία υπολογίζεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν υπό την απειλή της εργασιακής εφεδρείας.

Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα απόλυσης - ή εργασιακής εφεδρείας και απόλυσης στη συνέχεια - μέσα από την εξής μεθόδευση: Η κυβέρνηση ήδη προωθεί την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει αυτούς τους υπαλλήλους, οι οποίοι από δημόσιοι θα μετονομαστούν σε κρατικοί υπάλληλοι. Η αλλαγή αυτή, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρεί σε, χωρίς περιορισμούς, μετατάξεις μονίμων υπαλλήλων σε όλο το εύρος του κράτους. Οι μετατάξεις, μαζί με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών, Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών, λύνουν τα χέρια στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να καταργεί και οργανικές θέσεις, πράγμα που σημαίνει - σύμφωνα με γνωστές παλιές διακηρυγμένες θέσεις της - άρση της μονιμότητας των δημοσίων (μονίμων) υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ