Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συντονισμένη αντικατοχική επίθεση στην Καμπούλ

Από ρουκέτες χτυπήθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ
Από ρουκέτες χτυπήθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συντονισμένες επιθέσεις, με στόχο τα κτίρια όπου στεγάζονται η πρεσβεία των ΗΠΑ, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, οι αφγανικές μυστικές υπηρεσίες και κτίρια της αστυνομίας, πραγματοποίησαν χτες στην Καμπούλ ένοπλοι «καμικάζι», προκαλώντας αμηχανία και πανικό σε διάφορα σημεία της αφγανικής πρωτεύουσας. Την ευθύνη της επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άμαχοι, τέσσερις αστυνομικοί και τραυματίστηκαν ακόμα 18 άνθρωποι ανέλαβαν οι «Ταλιμπάν». Στα πυρά των καμικάζι απάντησαν αφγανικές και αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί πολύωρη μάχη. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν για ώρες, με τη συμμετοχή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ αποτέλεσε και ένα περιστατικό επίδειξης δύναμης εκ μέρους των «Ταλιμπάν», σε μία από τις πλέον φυλασσόμενες περιοχές του Αφγανιστάν.

Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε το περιστατικό ως προσπάθεια υπονόμευσης της μεταβίβασης του ελέγχου ασφαλείας από τις δυνάμεις κατοχής στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, καταδικάζοντας την επίθεση. Αμεση ήταν και η αντίδραση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δε θα τρομοκρατηθούν από τη δειλή επίθεση, αντίθετα θα συνεχίσουν να είναι παρούσες προς όφελος των συμφερόντων τους στη χώρα. Την επίθεση καταδίκασε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, εκφράζοντας παράλληλα την «εμπιστοσύνη» του στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο Πακιστάν, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσαβάρ, ένοπλος επιτέθηκε σε σχολικό λεωφορείο, σκοτώνοντας πέντε παιδιά τουλάχιστον, μεταξύ 9 και 14 ετών, τον οδηγό, ενώ τραυμάτισε ακόμα 19 μαθητές. Οι πακιστανικές αρχές αποδίδουν αρχικά τις ευθύνες στους «Ταλιμπάν», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπλοκή με νεκρούς στα σύνορα με το Πακιστάν(2022-12-14 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για νέες μυστικές φυλακές(2013-05-30 00:00:00.0)
Επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας(2013-01-22 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν(2011-06-21 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις(2011-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ