Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η υποκριτική τακτική Ερντογάν

ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ηγετική εμφάνιση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, όπου με τις τοποθετήσεις του προέβαλε εαυτόν ως «κύριο πυλώνα στήριξης» του παλαιστινιακού αιτήματος για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ και γενικότερα του παλαιστινιακού ζητήματος. «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι υποχρέωση και όχι επιλογή, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να καταλήξει ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε την Παλαιστίνη διαφορετικά» καλώντας τον αραβικό κόσμο «να συνεργαστεί στενά για να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στον ΟΗΕ ως σύμβολο ειρήνης και δικαιοσύνης στη Μέση Ανατολή».

Ο Ερντογάν, που έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου στους δρόμους που του πέταγε λουλούδια, επανέλαβε ότι «το Ισραήλ θα πάψει να απομονώνεται όταν λειτουργήσει υπεύθυνα» και όταν «πληρώσει για τα εγκλήματά του. Η τωρινή λογική του αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη». Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε και για τη Συρία, εκφράζοντας «φόβους για εμφύλιο σουνιτών - αλαουιτών».

Εκτός αυτών, συνάντησε τον στρατάρχη Ταντάουι, τον πρωθυπουργό Σάραφ, ενώ υπέγραψε πολλές συμφωνίες στους τομείς τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας και προανήγγειλε νέες επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τις τουρκο-αιγυπτιακές οικονομικές σχέσεις. Η τουρκική αστική τάξη με αυτή την τακτική της, ως προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου, επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Χθες, επέστρεψαν στα παλαιστινιακά εδάφη οι δύο απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον Ντέιβιντ Χέιλ και Ντένις Ρος. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάριζε ότι «οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την παλαιστινιακή αναγνώριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εφόσον κατατεθεί», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «αντιπαραγωγική» και επιμένοντας ότι «η μόνη λύση είναι ο διάλογος και συμφωνία με το Ισραήλ». Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι πιθανώς το παλαιστινιακό αίτημα εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση, καθώς ήδη περίπου 120 χώρες έχουν εκφραστεί θετικά, άρα καλύπτονται τα αναγκαία 2/3.

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ. Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Αστον, μιλώντας στον Αραβικό Σύνδεσμο, τασσόταν υπέρ του διαλόγου, όχι της κατάθεσης του αιτήματος. Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία εμφανίζονται ως οι πλέον αρνητικές στην υποστήριξη του παλαιστινιακού αιτήματος, ενώ Γαλλία και Ισπανία, κατά διπλωματικές διαρροές, τάσσονται υπέρ.

Αργά χθες βράδυ, πάντως, ο Μουχάμαντ Στάγιεχ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της «Φατάχ», δήλωνε ότι η ΟΑΠ θα προχωρήσει σε αίτημα και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και προς τη Γενική Συνέλευση ό,τι και αν γίνει, «αφού δεν υπάρχει καμία ελπίδα λόγω της αδιαλλαξίας της ισραηλινής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ