Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΛΟΥΚΙΣΑ»
Συνεχίζουν με ασπίδα την αλληλεγγύη του εργατόκοσμου της περιοχής

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τις πύλες. Ακολούθησε πορεία παρά τη βροχή

Τρόφιμα έφτασαν μέχρι κι απ' την Πελοπόννησο
Τρόφιμα έφτασαν μέχρι κι απ' την Πελοπόννησο
Το «Ολοι για έναν και ένας για όλους» έγινε χτες πράξη και προς τους εργάτες της αλουμινοβιομηχανίας «ΛΟΥΚΙΣΑ», στο Περιστέρι, οι οποίοι συνεχίζουν για 18η μέρα την επίσχεση εργασίας, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων περίπου ενός χρόνου και του δώρου Χριστουγέννων.

Χτες, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στήθηκε ασπίδα αλληλεγγύης και συντονισμού μπροστά από την πύλη του εργοστασίου, με μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» και τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Μαζί με τους εργάτες του «ΛΟΥΚΙΣΑ» ήταν και οι εργάτες απ' τα διπλανά εργοστάσια του «ΜΥΛΩΝΑ» και της «ΑΛΟΥΜΙΝΕΞ» (που είναι επίσης απλήρωτοι), καθώς και συνάδελφοί τους απ' την Εργοστασιακή Επιτροπή του «ΜΑΛΤΕΖΟΥ». Εκεί, όμως, ήταν και οι χαλυβουργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που εδώ και 54 μέρες δίνουν το μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα και τώρα δίνουν αλληλεγγύη, όπως ακριβώς και δέχονται.

Φορτηγά γεμάτα αλληλεγγύη

Το μεσημέρι, οι εργάτες του «ΛΟΥΚΙΣΑ» αποδέχθηκαν την αλληλεγγύη εργατών, αγροτών και φοιτητών από την Πελοπόννησο, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ της περιοχής. Τρία φορτηγάκια έφτασαν έξω από την πύλη του εργοστασίου, εκεί όπου οι εργάτες βρίσκονται τόσες μέρες μες στο κρύο και τη βροχή, και τους παρέδωσαν τρόφιμα, λάδι, πορτοκάλια, αρνιά, μέχρι και παιδικά παιχνίδια, για όσους απ' τους εργάτες έχουν μικρά παιδιά. Αμέσως όλα ξεφορτώθηκαν και στη συνέχεια οι εργάτες τα μοίρασαν ακριβοδίκαια μεταξύ τους.

Εργατόκοσμος απ' όλη την περιοχή βρέθηκε στο πλευρό των εργατών
Εργατόκοσμος απ' όλη την περιοχή βρέθηκε στο πλευρό των εργατών
Το απόγευμα, το κρύο και η βροχή δεν εμπόδισε την έκφραση της πιο γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης, μιας και ο χώρος μπροστά από το εργοστάσιο γέμισε για μια ακόμη φορά με αλληλεγγύη. Εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι του Περιστερίου, μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της πόλης, γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών ήταν όλοι εκεί, μαζί με τους μεταλλεργάτες. Αυθόρμητα χειροκροτήματα ξέσπασαν καθώς έφτασε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Σιφωνιό. Οι χαλυβουργοί απεργοί έδωσαν τη δική τους έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες του «ΛΟΥΚΙΣΑ», φέρνοντας μαζί τους κούτες γάλατα που είχαν και οι ίδιοι δεχθεί ως αλληλεγγύη.

Εκεί, μπροστά από το εργοστάσιο, πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση. Τον αγώνα των εργατών του «ΛΟΥΚΙΣΑ» χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας» Κώστας Μυτιληνιού, ο πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών Γ. Σιφωνιός, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου ο Χρήστος Μαργανέλης, καθώς και ο Κυριάκος Τσιόγκας από την Εργοστασιακή Επιτροπή του «ΜΑΛΤΕΖΟΥ».

Αμέσως μετά και με πανό «Διεκδικούμε - Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», οι εργάτες του «ΛΟΥΚΙΣΑ», μαζί με τους συναδέλφους τους και τη Λαϊκή Επιτροπή, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Περιστερίου. «Περιστεριώτες ξεσηκωθείτε. Μην αφήνετε να πτωχεύσει ο λαός», καλούσαν απ' τα μεγάφωνα, ενώ μοίραζαν προκηρύξεις στους διερχόμενους. Τα συνθήματα τράνταξαν την πόλη: «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Κάτω από καταρρακτώδη βροχή η πορεία έφτασε μπροστά από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ», όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους. Εκεί έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και τόσο οι μεταλλεργάτες όσο και οι εργαζόμενοι του «ΑΛΤΕΡ» έδωσαν υπόσχεση αλληλεγγύης. «Είμαστε μαζί σας, ενωμένοι και αποφασισμένοι», τόνισε ο Κ. Μυτιληνιού. Και ο Γ. Φιλιππάκης, από τους εργαζόμενους του «ΑΛΤΕΡ», «ανταπάντησε»: «Εχουμε κοινό αντίπαλο, δε θα τους χαρίσουμε τίποτα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ