Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΠΑΜΕ
Δράση για να αποκαλυφθεί το πραξικόπημα και να οργανωθεί η πάλη

Ανακοίνωση της Γραμματείας. Ξεκίνησε η πανελλαδική ενημέρωση στους χώρους δουλειάς, μετά το όργιο νοθείας στο 41ο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ξεκίνησε από χτες η πανελλαδική ενημέρωση στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία για το πραξικόπημα και το όργιο νοθείας που συντελέστηκε στο 41ο «Συνέδριο» της ΠΟΕ - ΟΤΑ από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Αλλά και για την καθοριστική απάντηση που έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποχωρώντας οριστικά από τις διαδικασίες του συνεδρίου, χωρίς να καταθέσουν ψηφοδέλτια ούτε για το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ούτε για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες από τους αντιπροσώπους και τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ, στη Λάρισα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, έγιναν συσκέψεις ψηφοδελτίων και άλλα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ έβγαλε χτες ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο «Συνέδριο». Σε αυτή καταγγέλλεται ότι οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΟΤΑ με τις πλάτες των αντίστοιχων δυνάμεων στην ΑΔΕΔΥ:

  • «Διέγραψαν στο "Συνέδριο" πάνω από 100 νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους 18 σωματείων», επειδή σε αυτά ψήφισαν συμβασιούχοι.
  • Την ίδια στιγμή «νομιμοποιούσαν τους συνέδρους εννέα σωματείων που επίσης ψήφισαν συμβασιούχοι αλλά οι αντιπρόσωποί τους ήταν... ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, καθώς και τους συνέδρους 20 και πλέον σωματείων, των οποίων στις καταστάσεις των ψηφισάντων δεν αναγραφόταν η εργασιακή σχέση των εργαζομένων».
  • Δε δέχθηκαν να εγγράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας πέντε σωματεία, «με το πρόσχημα ότι τα καταστατικά τους δίνουν δικαίωμα ψήφου σε συμβασιούχους».
  • Την ίδια στιγμή «η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει στη δύναμή της 80 περίπου σωματεία με την ίδια καταστατική διάταξη!»
Η ουσία των διαγραφών

Αναφερόμενη στην ουσία των διαγραφών, της επίθεσης στα συγκεκριμένα σωματεία και γενικότερα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τονίζει τα εξής: «Σε μια περίοδο όπου έρχεται θύελλα νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, όπου τα μεγάλα συμφέροντα ακονίζουν από τώρα τα μαχαίρια για το φιλέτο των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα, σ' αυτήν ακριβώς την περίοδο λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους υπηρετούν θέλουν να απαλλαγούν από ενοχλητικές φωνές, να γονατίσουν κάθε δύναμη αντίστασης».

Στη συνέχεια, η Πανελλαδική Γραμματεία αποδεικνύει το ψευδές των ισχυρισμών της πλειοψηφίας. Στον ισχυρισμό πως αν ψηφίσουν συμβασιούχοι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ στην ΑΔΕΔΥ απαντά:

  • Στις ομοσπονδίες - μέλη της ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με δύναμη 200.000 εργαζομένων, χρόνια τώρα ψηφίζουν οι συμβασιούχοι. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εκλέγεται από το Σωματείο «Γ. Σεφέρης Ν. Ιωνίας», όπου ψηφίζουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας ακόμα και οι ωρομίσθιοι!

Στον ισχυρισμό ότι ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982 δεν επιτρέπει να είναι μέλη των σωματείων οι συμβασιούχοι, η Γραμματεία σημειώνει:

  • Τα εγκεκριμένα από το πρωτοδικείο καταστατικά άνω των 80 σωματείων της ΠΟΕ - ΟΤΑ και Ομοσπονδιών, εμπεριέχουν την καταστατική διάταξη ότι οι συμβασιούχοι είναι ισότιμα μέλη των σωματείων και έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ψήφου.

Ακόμα η Πανελλαδική Γραμματεία θέτει τα ερωτήματα πως είναι δυνατόν:

  • Να κρατούν υποχρεωτικά από ένα εργαζόμενο, εν προκειμένω από ένα συμβασιούχο, τη συνδρομή του από την κατάσταση μισθοδοσίας και να μην τον δέχονται ως ισότιμο μέλος;
  • Να υπογράφουν για τον συμβασιούχο Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην τον δέχονται ως πλήρες μέλος, να μην του δίνουν το δικαίωμα της ψήφου;
Η στάση των ΑΣΚ και ΑΚΙΣ

Η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει πως οι ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) «μέσα στο "Συνέδριο" στήριξαν τελικά τη θέση ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων, κάτι όμως που όλα αυτά τα χρόνια εμπόδιζαν και που στο προηγούμενο συνέδριο της Κρήτης το 2009, δεν στήριξαν! (...) Και σήμερα ακόμα, με την απόφασή τους να παραμείνουν στο συνέδριο της νοθείας, νομιμοποιούν αυτό το πραξικόπημα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν κάποια συνδικαλιστικά οφίτσια, κάποιες "καρέκλες". Ειδικά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης των συνέδρων ήταν, στην κυριολεξία, «κρυμμένη». Δεν έβγαζε άχνα, αφού στη Ν. Ιωνία όπου στο ΔΣ του Σωματείου έχει την απόλυτη πλειοψηφία, "τα έκανε πλακάκια" με την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και από κοινού "έκρυψαν" 16 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που ψήφισαν, μόνο και μόνο για να μη διαγραφούν από το συνέδριο (!), για να μη χαθεί η "καρέκλα" του επικεφαλής της συνδικαλιστικής τους παράταξης (ΑΚΙΣ)».

Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία «να οργανώσουν τώρα πανελλαδική εξόρμηση και ενημέρωση (...) να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και ειδικά τους συμβασιούχους, να καταγγείλουν το πραξικόπημα και το όργιο νοθείας».

Ταυτόχρονα τα καλεί «να πάρουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Πανελλαδικού Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών, ώστε οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, να έχουν το δικό τους εργαλείο στην οργάνωση της πάλης». Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους «να πετάξουν από το σβέρκο τους τη διασπαστική Ομοσπονδία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, να την εγκαταλείψουν, να συσπειρωθούν στα πρωτοβάθμια σωματεία τους!»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση προς όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων στους δήμους(2015-03-13 00:00:00.0)
Ξεκινά σήμερα το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ(2013-11-27 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις και αλλοίωση συσχετισμών στο Συνέδριο(2013-11-22 00:00:00.0)
Διήμερη πανελλαδική ενημέρωση για το πραξικόπημα(2012-04-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλει ανοιχτό πραξικόπημα στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ(2012-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ