Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε οικονομική ασφυξία το ΙΚΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγείται το ΙΚΑ, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας και της αυξανόμενης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, όπως επιβεβαιώνουν τα οικονομικά στοιχεία του εννεαμήνου (Γενάρης - Σεπτέμβριος) του 2012. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, η οποία παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία στο συνέδριό της, που άρχισε χτες, ο Οργανισμός θα χρειαστεί ακόμα 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να συνεχίσει να αποδίδει κανονικά τις συντάξεις το τρέχον έτος. Τα έσοδα του ΙΚΑ μέχρι και το μήνα Σεπτέμβρη είναι μειωμένα πάνω από 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και ανέρχονται μόλις στα 3.036.000.000 ευρώ, ενώ η Ομοσπονδία εκτιμά ότι συνολικά για το έτος θα φτάσουν τα 6,240 δισ. ευρώ. Εκτίμηση που μπορεί να αποδειχτεί «αισιόδοξη», με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της εισφοροδιαφυγής που πλέον ξεπερνά το 35%, αλλά και την εξίσου ραγδαία μείωση των μισθών και άρα και των εισφορών που αντιστοιχούν σε αυτές.

Πάντως, ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως ακόμα και αν αυτά τα έσοδα εισπραχτούν, υπολείπονται κατά 2,4 περίπου δισ. ευρώ απ' αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος εκτιμούσε τα έσοδα του ΙΚΑ (χωρίς τα άλλα Ταμεία που έχουν ενταχθεί) στα 8,6 δισ. ευρώ. Συνολικά, μαζί με την κρατική επιχορήγηση τα έσοδά του, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ, θα περιοριστούν στα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τις συντάξεις θα ανέλθει στα 11,08 δισ. ευρώ. Προκύπτει έλλειμμα 780 εκατομμύρια ευρώ, που αν σε αυτό προστεθεί και το ποσό των 650 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης, η οποία καταβλήθηκε για να καλυφθούν οι συντάξεις του 2011, τότε το συνολικό έλλειμμα για φέτος διαμορφώνετε στο 1,4 δισ. ευρώ. Και αυτό όταν ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε μικρό πλεόνασμα 4 εκατομμυρίων ευρώ!

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι χωρίς την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που η ΠΟΣΕ υπολογίζει σε 6 δισ. ετησίως, το ΙΚΑ οδηγείται σε οικονομική ασφυξία. Εκτός και αν έτσι η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη δυσχερή οικονομική του κατάσταση, προχωρήσει σε νέες μειώσεις των ήδη μίζερων συντάξεων που αποδίδει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ