Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Καταγγέλλει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία

Το αίτημα της πλειοψηφίας για «δίκαιες περικοπές» φόρτωσε το σύνολο των εργαζομένων στην αποχέτευση με επιπλέον περικοπή 10%

Τον επιζήμιο ρόλο που παίζουν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε βάρος των εργαζομένων, αποκαλύπτει η ανακοίνωση της ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ Αποχέτευσης (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Πριν λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση είχαν κατέβει σε κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές των μισθών τους. Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε επίπεδο Ομοσπονδίας υπέγραψαν τριετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποδεχόμενες τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, όπως ορίζει ο αντεργατικός νόμος 4024/2011. Οι ίδιες παρατάξεις στο Σωματείο Εργαζομένων στην Αποχέτευση ήρθαν εκ των υστέρων να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις και όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ να διεκδικήσουν «δίκαιες περικοπές»! Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ πήρε απόφαση να γίνουν οι κινητοποιήσεις.

Η ΕΣΚ είχε συμφωνήσει με τις κινητοποιήσεις αλλά διαφώνησε καθαρά με το πλαίσιο διεκδικήσεων της πλειοψηφίας. Πρόταξε το αίτημα να μη γίνουν καθόλου περικοπές και στη βάση αυτή προχώρησε στη συλλογή υπογραφών για την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνει η ΕΣΚ, αποδέχθηκε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων ωστόσο και τις τρεις φορές που κατατέθηκε το σχετικό αίτημα στο ΔΣ του Σωματείου ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) αρνήθηκε να το βάλει σε ψηφοφορία.

Στο τελευταίο ΔΣ του Σωματείου, στις 10 Σεπτέμβρη, η ΠΑΣΚΕ και ένα κομμάτι της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, θεωρώντας πως ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα αφού η διοίκηση είχε αλλάξει τον τρόπο περικοπών. Στην πραγματικότητα τονίζει η ΕΣΚ (η οποία καταψήφισε την πρόταση τερματισμού των κινητοποιήσεων) αυτό που έγινε ήταν «να φορτωθεί το σύνολο των εργαζομένων με 10% μεγαλύτερη περικοπή στην ΑΤΑ και σε ό,τι συνδέεται με αυτή. Ταυτόχρονα διαφοροποιήθηκαν οι περικοπές σε κάποια επιδόματα».

Η ΕΣΚ καταγγέλλει επίσης όσους ανώνυμα μέσω διαδικτύου ισχυρίστηκαν ότι συμφώνησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις υποταγμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ με στόχο την οργάνωση και την ανάπτυξη ταξικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ