Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον αγωγό ΤΑΡ επέλεξαν τα ενεργειακά μονοπώλια

Με κορόνες περί «εθνικής επιτυχίας» συνόδευσε η κυβέρνηση την ανακοίνωση χτες ότι ο έργο προκρίθηκε έναντι του «Nabucco West»

Οπως φαίνεται και στον χάρτη, ο TAP αποτελεί συνέχεια του τούρκικου δίκτυου αγωγών, που έχουν τον πρώτο λόγο στο Νότιο Διάδρομο, ανεξάρτητα από την πηγή του φυσικού αερίου
Οπως φαίνεται και στον χάρτη, ο TAP αποτελεί συνέχεια του τούρκικου δίκτυου αγωγών, που έχουν τον πρώτο λόγο στο Νότιο Διάδρομο, ανεξάρτητα από την πηγή του φυσικού αερίου
Την επιλογή του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) έναντι του «Nabucco West», ανακοίνωσε χτες και επίσημα από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η πολυεθνική κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ».

Τόσο ο περιφερειακός διευθυντής της BP για το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία, Γκόρντον Μπάιρελ, όσο και ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, ανέδειξαν σε χτεσινές τους δηλώσεις τη σημασία που έχει ο αγωγός για τα μονοπώλια της Ενέργειας που δρουν ανταγωνιστικά προς τα ρώσικα και με τη διάνοιξη του Νότιου Διάδρομου προς την Ευρώπη, κάνουν ένα βήμα στην κατάκτηση αγορών που διεκδικεί η «Gazprom» και άλλες ρώσικες εταιρίες.

Ο εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι «με μεγάλη αυτοπεποίθηση ξεκινάμε την εφαρμογή του Νότιου Διαδρόμου», για να συμπληρώσει ο επικεφαλής του ΤΑΡ ότι «κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου, ο οποίος πρόκειται να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίησης των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Με την ανακοίνωση της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ, ο Α. Σαμαράς έκανε δήλωση, με την οποία προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό ότι θα βγει κερδισμένος από την κατασκευή και λειτουργία μέρους του αγωγού σε ελληνικό έδαφος (βλέπε και στο διπλανό άρθρο).

Για να χρυσώσει το χάπι στο λαό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης ενημέρωνε χτες ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια ενός δισ. κ.μ. αερίου (περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της Ελλάδας) από τον αγωγό για την ελληνική αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές. Ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην κοινοπραξία του ΤΑΡ, με ποσοστό 5%, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού.

Ικανοποίηση για την επιλογή του TAP εξέφρασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αποτελεί «ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί αν «η τελευταία έγκριση του TAP θα είναι η οριστική», επειδή «η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί».

Καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «η συγκεκριμένη επιλογή δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της χώρας μας, αλλά καθαρά εσωτερική στάθμιση συμφερόντων από μέρους του Κονσόρτσιουμ των εταιρειών του Shah Deniz και TAP», όπως και ότι ο αγωγός «δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης». «Καλή είδηση» χαρακτήρισε την επιλογή του ΤΑΡ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real FM»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ