Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΦΡΕΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

«ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ»: «Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία. Οπως υπογραμμίζει στην "Η" ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με το νέο καθεστώς, ο εργοδότης ως "διαπραγματευτικά ισχυρότερο μέρος" μπορεί με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων να καθορίζει νέους όρους εργασίας» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: «Eίναι γνωστή εδώ και χρόνια η "φάμπρικα" των προσωρινών διαταγών: συμβασιούχοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όταν λήγει η σύμβασή τους και επιστρέφουν στην Υπηρεσία τους ως την εκδίκαση της υπόθεσής τους, η οποία όμως ολοκληρώνεται έπειτα από χρόνια... (...) Αυτό το καθεστώς ετοιμάζεται - επιτέλους - να το αλλάξει η κυβέρνηση (...) Η "φάμπρικα" πρέπει να σταματήσει!» (στα ΝΕΑ).

ΚΡΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ: «Αναμένεται να συζητηθεί πρόταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που στηρίζεται στην πολιτική μερικής απασχόλησης. Πρόταση, ιδίως σε άτομα που βρίσκονται στην ανεργία πάνω από ένα χρόνο και δεν έχουν ιδιαίτερη ειδίκευση, για θέση μερικής απασχόλησης με τον χαμηλότερο μισθό. Το "μοντέλο" αυτό εργασίας, που βασίζεται στην ευελιξία της αγοράς ή Flexicurity (εύκολες προσλήψεις και απολύσεις) εφαρμόζεται με "επιτυχία" στην Ολλανδία και τη Γερμανία και είναι ένας από τους λόγους που οι εν λόγω χώρες έχουν χαμηλή ανεργία...» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: «Οσες διακηρύξεις κι αν κάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, όσες συνόδους κορυφής κι αν απασχολήσει το πρόβλημα, λύση δεν πρόκειται να δοθεί αν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Τα προγράμματα επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης δεν μπορούν να δώσουν λύση, αν η πραγματική οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αν δεν υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης» (στο ΒΗΜΑ).

«ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»: «Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα σε τρεις χώρες της Αφρικής αυτές τις μέρες υπενθυμίζει τη σημασία αυτής της τεράστιας, πλούσιας και ταλαιπωρημένης ηπείρου στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Απ' όταν άρχισε η ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας και η φρενήρης αναζήτηση πρώτων υλών και πόρων, η Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας κούρσας για επιρροή και εμπόριο. Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος, πίσω από τους ηγέτες της υπερδραστήριας Κίνας (...) Η Κίνα προωθεί κυρίως συμφωνίες αμοιβαίου συμφέροντος, χωρίς να επεμβαίνει στα εσωτερικά των αφρικανικών χωρών, όπως πράττουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Αγοράζει πρώτες ύλες και τρόφιμα, αναπτύσσει υποδομές, δημιουργεί κοινότητες Κινέζων. Η Αφρική μπαίνει σε μια νέα εποχή, με ισχυρούς μνηστήρες που ερίζουν για τις απεριόριστες προοπτικές της» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ