Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΜΕ ΝΔ
Σαρώνει ό,τι δεν πρόλαβε η προηγούμενη

«Με το νι και με το σίγμα», περιλαμβάνονται όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφασίστηκαν με την τρόικα

Τους βασικούς άξονες που προτείνει για την «επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία» με τη ΝΔ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, καθώς η επεξεργασία της βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη από τα επιτελεία των δύο κομμάτων.

Μετά την επισήμανση του Αντ. Σαμαρά στο πρώτο υπουργικό ότι πρέπει ο λαός να αποδεχτεί τη σφαγή του ώστε να «αποφύγουμε νέα μέτρα», το ΠΑΣΟΚ έρχεται συμπληρωματικά και λέει ότι πρέπει «να διασφαλιστεί η βασική θέση πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία». Κι αυτό όταν τα νέα μέτρα είναι ήδη προ των πυλών.

Κατά τα άλλα, οι βασικοί άξονες της «προγραμματικής συμφωνίας» που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι:

-- «Ολη η δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, κ.ο.κ.». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη συμφωνήσει για την επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ στα ακίνητα για όλο το 2014, ενώ ετοιμάζουν νέους φόρους για τη λαϊκή κατοικία.

-- «Η διοικητική μεταρρύθμιση ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος». Επικυρώνει επί της ουσίας τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, το κλείσιμο και τη συγχώνευση Οργανισμών.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης ότι για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις και στη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με 1.200 εργαζομένους και σμπαραλιασμένους μισθούς και δικαιώματα. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης φαίνεται να έχουν καταλήξει και στο τελικό σχέδιο για τις δραστικές περικοπές στο χώρο της Υγείας που, όπως ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ, συνδέονται «με τη δημοσιονομική κατάσταση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη συγκράτηση των δαπανών».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, απομένει «η εξειδίκευση και οριστικοποίηση των θέσεων των δύο κομμάτων για ορισμένα ανοιχτά ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων», ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει την ανάληψη «θεσμικών πρωτοβουλιών για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, με αποκορύφωση την Αναθεώρηση του Συντάγματος».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ στις θεσμικές πρωτοβουλίες «εντάσσεται και το ζήτημα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα», αφήνοντας ανοιχτό το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση με τα λεγόμενα «αντιρατσιστικά νομοσχέδια». Τέλος, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να ζητάει «μέτρα κοινωνικής πολιτικής και καταπολέμησης της ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ