ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Υποκρισία και πρόσχημα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

H Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με την Ετήσια Εκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόσμο το 2007 και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του θέματος» εκφράζει την εχθρική για τους λαούς εξωτερική πολιτική της ΕΕ, όπως επισήμανε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως για μια ακόμη φορά η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται επιλεκτικά από την ΕΕ ως πρόσχημα για την καταπίεση των λαών και τον εκβιασμό χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, σημείωσε: «Η Εκθεση εκφράζει κυνικά την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ. Αναγορεύει την ΕΕ σε "υπερασπιστή" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "εξαγωγέα" δημοκρατίας στον κόσμο. Το σεβασμό της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία τη βίωσαν τραγικά οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, που αιματοκυλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε: «Η EE χρησιμοποιεί επιλεκτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν πρόσχημα για πιέσεις και εκβιασμούς ενάντια σε χώρες, που, για διάφορους λόγους, αντιστέκονται στις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις, όπως η Κούβα, το Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία, το Ιράν. Την ίδια στιγμή που η ΕΕ εμφανίζεται σαν τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη, δε λέει λέξη για το έγκλημα γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τις εκατόμβες των δολοφονημένων Ιρακινών από τις κατοχικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών των HΠA και των συμμάχων κρατών - μελών της ΕΕ. Οι αναφορές της Εκθεσης στη φτώχεια, στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα, στην υγεία κλπ., αποτελούν πρόκληση για τους λαούς που στενάζουν κάτω από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει την Εκθεση και καταγγέλλει την προκλητική υποκρισία της ΕΕ και την επιλεκτική χρησιμοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο ιμπεριαλιστικών πιέσεων, ακόμη και εξαπόλυσης πολέμων κατά των λαών».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό στη Βοιωτία και Ανατολική Αττική αύριο Κυριακή 11 Μάη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, στο Δήλεσι. Προχτές, αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε για το θέμα σύσκεψη Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων, των Δήμων Οινοφύτων, Αυλίδας, Σχηματαρίου και Τανάγρας. Ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, τόνισε στη διάρκεια της σύσκεψης ότι, όσο συνεχίζεται η πολιτική που γεννά αυτή την κατάσταση, όσο το νερό παραμένει εμπόρευμα, το πρόβλημα δε θα λύνεται, αντιθέτως, θα οξύνεται συνεχώς.

ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο θα ιδρυθεί αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των έργων του μετρό της Αθήνας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, προσθέτοντας πως «γίνεται εξέταση του θέματος, θα κάνω σχετικές εισηγήσεις». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα είναι έτοιμη η επέκταση της γραμμής του μετρό ως το Χαϊδάρι, αλλά και οι σταθμοί της γραμμής 3 Περιστέρι και Ανθούπολη, ενώ μελετάται η επέκτασή της προς Ιλιον και Πετρούπολη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα «Η αλήθεια για τις επιπτώσεις στην Υγεία μας και στο Περιβάλλον από την καύση των σκουπιδιών (RDF) στην ΑΓΕΤ Ηρακλής», διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων ενάντια στην καύση του RDF, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου.

Περιοδεία σε δικηγορική εταιρεία

Με τους μισθωτούς δικηγόρους της δικηγορικής εταιρείας KLC που έχει γραφεία σε τέσσερις χώρες (Βέλγιο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ συνεργάζεται με αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης) προσπάθησαν να συναντηθούν χτες οι κομμουνιστές δικηγόροι της Αθήνας. Η Κομματική Οργάνωση των δικηγόρων του ΚΚΕ στα πλαίσια της καμπάνιας του Κόμματος και της συγκέντρωσης της ερχόμενης Πέμπτης στην Πλατεία Συντάγματος, επισκέφτηκαν τη δικηγορική εταιρεία, για να συζητήσουν για τα προβλήματα των έμμισθων δικηγόρων.

Παρ' όλα τα προσκόμματα που προσπάθησε να βάλει η διεύθυνση της εταιρείας, οι κομμουνιστές δικηγόροι του ΚΚΕ μπήκαν στην εταιρεία, κατήγγειλαν τους υπεύθυνους που δεν τους επέτρεψαν να περάσουν στα γραφεία των συναδέλφων τους, για να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ με ντουντούκα έξω από τα γραφεία της εταιρείας καλούσαν τους δικηγόρους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση.

Οπως αναφέρουν οι κομμουνιστές δικηγόροι, τα τελευταία χρόνια προωθείται η δημιουργία συγκεντροποιημένων μορφών παροχής νομικών υπηρεσιών, σε αμιγώς επιχειρηματικό κεφαλαιουχικό χαρακτήρα οργάνωσης.

Η ανάπτυξη των μεγαλοδικηγορικών γραφείων - επιχειρήσεων και η συγκέντρωση σε αυτά μεγάλου μέρους της δικηγορικής ύλης και της ενασχόλησης κυρίως με χρηματοοικονομικά και επενδυτικά νομικά αντικείμενα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί στην περιθωριοποίηση και εξοβελισμό από το επάγγελμα σημαντικού αριθμού μαχόμενων δικηγόρων και κυρίως, στην υπαλληλοποίηση ενός επίσης σημαντικού τμήματος των μαχόμενων δικηγόρων.

ΔΗΜΟΙ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ - ΕΥΔΗΛΟΥ - ΡΑΧΩΝ
Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μεταθέσει την ευθύνη στους Δήμους Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών για τη μη ολοκλήρωση των έργων αποκομιδής των απορριμμάτων στις περιοχές αυτές της Ικαρίας, επιχείρησε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου. Η απάντηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Β. Νικολαΐδου, η οποία κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα.

«Ο,τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, το έχει κάνει. Οταν υπάρχει έγκριση για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, είναι ευθύνη των δήμων να προχωρήσουν. Τα χρήματα δόθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Ανταπαντώντας στην προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης η Β. Νικολαΐδου σημείωσε: «Το υπουργείο είναι πάνω και από τους δήμους και από τη νομαρχία, οπότε η ευθύνη καταρχήν είναι του δικού σας υπουργείου, της δικής σας κυβέρνησης σήμερα και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε μάλιστα: «Οι δήμοι έχουν καταθέσει προτάσεις, έχουν δεχτεί τις προτάσεις των μελετητών και δεν είναι απ' αυτούς που δημιουργούν εμπόδιο. Δεν έχει ολοκληρωθεί η χωροθέτηση».

Επισήμανε ακόμη: «Η ανακύκλωση δεν έχει προχωρήσει και δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα η ανώνυμη εταιρεία ανακύκλωσης, που έχει άμεση σχέση και με το υπουργείο, δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ