Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποχή από τα "θρανία"

Διήμερη αποχή ξεκίνησαν οι σπουδαστές μηχανικοί, οι οποίοι διεκδικούν αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης

Διήμερη αποχή από τα μαθήματα ξεκίνησαν από χτες οι σπουδαστές μηχανικοί στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), δίνοντας τη δική τους πρώτη απάντηση στην αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της οποίας μέρος αποτελεί και η υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την επιβολή μιας σειράς νέων κανονισμών. Οι σπουδαστές με την καθολική τους αποχή από τα μαθήματα, άναψαν ταυτόχρονα και "πράσινο φως" στη Συντονιστική τους Επιτροπή να δώσει το σύνθημα για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων. Η κινητοποίηση των σπουδαστών αποτελεί τμήμα των ναυτεργατικών αγώνων που προετοιμάζονται αυτή την περίοδο, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",των οποίων την έναρξη θα σημάνει η πανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 30 του μήνα, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,στην οδό Κολοκοτρώνη.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της αποχής, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει Γενική Συνέλευση των σπουδαστών προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Η αποφασιστικότητα των σπουδαστών "κινητοποίησε" και τους μηχανισμούς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Χτες ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, Θανάσης Τσουροπλής,επισκέφθηκε το ΚΕΣΕΝ καλώντας τους σπουδαστές σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο. Ομως, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις των λιμενικών, που αποτελούν τη διοίκηση της σχολής, στο αμφιθέατρο παραβρέθηκαν μόνο λιγοστοί πλοίαρχοι για να ακούσουν, όπως στο τέλος οι ίδιοι σχολίασαν, μερικά ακόμα "θα"...

Οι σπουδαστές διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000 να συνεχίσει να ισχύει ο κανονισμός του ΚΕΣΕΝ, ο οποίος άλλαξε πριν από μερικούς μήνες, να αυξηθούν τα εργαστηριακά μαθήματα με παράλληλη μείωση των θεωρητικών, να αυξηθεί το επίδομα φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού, να είναι δωρεάν η παραμονή των σπουδαστών σε Εστία Ναυτικών, να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της ξηράς. Επίσης, να ενταχθεί η ναυτική εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας και να καταργηθούν οι ωρομίσθιοι καθηγητές, να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο και παράλληλα να αποκλειστούν οι λιμενικοί.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των σπουδαστών μηχανικών, Θανάσης Τσικουράκης,μας τόνισε σχετικά: "Σαν επαγγελματίες ναυτικοί και οικογενειάρχες, καταρτισμένοι πλήρως από διάφορα σχολεία, τα οποία κατά καιρούς μας επιβάλλει το ΥΕΝ να παρακολουθήσουμε, και λόγω της συχνής αλλαγής των κανονισμών που επίσης μας επιβάλλουν, διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων, τα οποία βάζουν την κατάσταση σε μια σειρά και αναβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση. Τα αιτήματά μας τα έχουμε θέσει επανειλημμένα στο ΥΕΝ χωρίς να πάρουμε απάντηση. Ετσι, οι σπουδαστές μηχανικοί, σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ και μετά από Γενική Συνέλευση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι να μας δοθεί γραπτή δέσμευση από το υπουργείο ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Η διήμερη αποχή μας είναι προειδοποιητική".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ