Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Παίζουν" με τον πόνο τους

Τον Πόντιο Πιλάτο παριστάνει τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για την αδικία που έκανε πέρυσι, με το να κόψει αυθαίρετα αποζημιώσεις ύψους περίπου 1 δισ. δραχμών σε 1.500 βαμβακοπαραγωγούς του Νομού Καρδίτσας, που καταστράφηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου του 1996.

Η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να δώσει κάποιες αποζημιώσεις κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων, όμως σε μια προσπάθεια να "περικόψει" χρήματα από τους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς, μαζί με άλλες "πατέντες" έθεσε αυθαίρετα σε εφαρμογή τον κοινοτικό κανονισμό 2328/91 που αναφέρεται σε επενδυτικά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πάρουν αποζημιώσεις όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν μέλος στην οικογένειά τους με εξωγεωργική απασχόληση, καθώς και οι μικρομεσαίοι αγρότες που αναγκάζονται να βρουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι θιγόμενοι βαμβακοπαραγωγοί προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών διεκδικώντας το δίκιο τους και η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε χτες, για τις 25 Νοέμβρη. Παράλληλα, χτες το μεσημέρι δεκάδες βαμβακοπαραγωγοί από την Καρδίτσα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας και η Συντονιστική Επιτροπή τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Δ. Σωτηρλή,ο οποίος με λίγα λόγια τους είπε ότι αν το δικαστήριο τους δικαιώσει τότε έχουν ελπίδες να πάρουν αποζημίωση. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα πάρουν δραχμή. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι θυμήθηκε χτες και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Σαλαγιάννης και για λόγους εντυπώσεων εμφανίστηκε στο υπουργείο Γεωργίας, επιχειρώντας, όπως φάνηκε, να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων βαμβακοπαραγωγών και όχι να απαιτήσει λύση στο πρόβλημα.

Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ είχε εξαρχής καταγγείλει την αδικία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, που αυθαίρετα απέκλεισε η κυβέρνηση από την καταβολή αποζημιώσεων. Επίσης το ΚΚΕ έφερε το πρόβλημα στη Βουλή καταθέτοντας σχετικές Ερωτήσεις, ενώ ακόμα ο βουλευτής του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας πραγματοποίησε επανειλημμένα παραστάσεις στο υπουργείο Γεωργίας, μαζί με τους θιγόμενους βαμβακοπαραγωγούς, απαιτώντας να σταματήσει η αδικία και να δοθούν οι αποζημιώσεις και σε όσους αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας που έγινε είναι η αγρότισσα Γεωργία Κέλλα από την Ιτέα Καρδίτσας, η οποία χτες έξω από το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε αγανακτισμένη στο "Ρ": "Εγώ είμαι αγρότισσα και ο άνδρας μου έχει ένα μαγαζί. Είμαι στο Μητρώο Αγροτών, πληρώνω ΦΠΑ, εισφορά στον ΕΛΓΑ και εισφορά στον ΟΓΑ, αλλά μου φαίνεται ότι είμαι αγρότισσα μόνο όταν πληρώνω. Οταν είναι να πληρώσει το κράτος, τότε για αυτούς εγώ δεν είμαι αγρότισσα! ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχει «όριο» στην κυβερνητική αυθαιρεσία;(2002-11-23 00:00:00.0)
Πετούν «μπαλάκια» από βαμβάκια(2002-10-25 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο «στραγγαλισμό» των βαμβακοπαραγωγών(2002-10-24 00:00:00.0)
«Συμφωνημένη» πρασινογάλαζη κοροϊδία(2002-03-30 00:00:00.0)
Η αγροτιά δεν ξεγελιέται από τα τερτίπια του ΠΑΣΟΚ(2000-01-12 00:00:00.0)
Ατομικές ποσοστώσεις προωθεί η κυβέρνηση!(1997-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ