Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Διαγκωνίζονται "Χόχτιφ" και επίδοξοι αγοραστές

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνέλευση των μετόχων για... μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης προσπάθειας ξεπουλήματος των ΚΑΕ

Στη δίνη του συνεχώς εντεινόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του πολυεθνικού κεφαλαίου έχει ρίξει η κυβέρνηση τις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ξεπουλήματος. Το έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις, ήρθε χτες και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την προγραμματισμένη συνέλευση των μετόχων των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), που τελικά αναβλήθηκε. Η "εμπλοκή" οφείλεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις αξιώσεις που προβάλλονται τόσο από τη γερμανική "Χόχτιφ" που θα είναι το... γενικό αφεντικό στο αεροδρόμιο των Σπάτων όπου θα εγκατασταθούν τα ΚΑΕ και απαιτεί υψηλό μίσθωμα, όσο και από τους επίδοξους μνηστήρες των Καταστημάτων που συνδέουν την προοπτική αγοράς τους με όσο το δυνατόν χαμηλότερο μίσθωμα.

Πρόσφατα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση των ΚΑΕ είχε ανακοινωθεί η υπογραφή προσυμφώνου για την εγκατάσταση των ΚΑΕ στο αεροδρόμιο των Σπάτων, το οποίο όμως δεν όριζε με σαφήνεια το ακριβές μίσθωμα, ως ποσοστό επί των εσόδων των ΚΑΕ, ρύθμιση που θα οριστικοποιούνταν με το τελικό συμβόλαιο. Στο μεσοδιάστημα όμως, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, ενδεχόμενα υπαγορευμένα από κάποια συμφέροντα, τα οποία ανέφεραν ότι το μίσθωμα θα ανερχόταν στο 45 - 50% του τζίρου των ΚΑΕ. Πρόκειται για ένα ποσοστό που βεβαίως ευνοεί τη "Χόχτιφ", θεωρείται όμως αρκετά υψηλό σε σχέση με αντίστοιχες συμβάσεις που υπάρχουν στην αγορά και σε κάθε περίπτωση αντικίνητρο για τους επίδοξους μνηστήρες των ΚΑΕ. Το γεγονός ότι στη χτεσινή συνέλευση, που υποτίθεται πως έπρεπε να επικυρώσει το προσύμφωνο, ήταν αδύνατον να γίνει γνωστό το ύψος του μισθώματος, οδήγησε την όλη διαδικασία σε αναβολή για τις 16 του Οκτώβρη. Η "είδηση" του αδιεξόδου και της αναβολής είχε άμεσες επιπτώσεις στις συναλλαγές της μετοχής των ΚΑΕ στην οδό Σοφοκλέους, η τιμή της οποίας κάποια στιγμή έφτασε στο κατώτερο επιτρεπτό όριο πτώσης του - 8%, για να κλείσει τελικά με απώλειες της τάξης του 2,9% σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση.

Πάντως, σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα ξεπουλήματος των υπολοίπων μετοχών των ΚΑΕ, την επόμενη Τετάρτη 30 του Σεπτέμβρη, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών προσφορών. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ότι μετά τα προβλήματα που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια σε σχέση με τα ΚΑΕ, να υπάρχει ενδεχόμενο και αυτή η δεύτερη προσπάθεια ξεπουλήματος να οδηγηθεί σε αποτυχία, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι υποψήφιοι αγοραστές φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον να έχουν απευθείας επαφές με τους εκπροσώπους της "Χόχτιφ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ