Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Σε εργολάβους 6 δισ. σε μια μέρα!

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Συλλόγου των Εργαζομένων για το μεγάλο φαγοπότι που άρχισε στον Οργανισμό, πριν ακόμα υλοποιηθεί η μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία! Ξανά σε κινητοποίηση σήμερα οι εργαζόμενοι

Το μεγάλο "φαγοπότι" έχει ήδη ξεκινήσει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων,με την παράδοση δραστηριοτήτων του σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες πριν καν υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία!

Ετσι, μέσα σε μια μέρα η διοίκηση του ΟΣΚ έδωσε, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, σε εργολάβους τη μελέτη και κατασκευή σχολείων συνολικού κόστους άνω των 6 δισ. δραχμών! Πρόσφατα είχε παραδοθεί επίσης - όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" - με αδιαφανείς διαδικασίες το έργο δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών σε δυο τεχνικούς συμβούλους έναντι αδρής αμοιβής.

Τα παραπάνω καταγγέλθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΣΚ,όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στις 28 Ιούλη '98 η διοίκηση του ΟΣΚ, με το πρόσχημα ότι δεν προλαβαίνει ο Οργανισμός, ενέκρινε να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με τους αντίστοιχους ΟΤΑ για 15 σχολεία στο Νομό Αττικής, κόστους 5,6 δισ. δραχμών. Επιπλέον αποφάσισαν να κάνουν προγραμματική σύμβαση μελέτης και κατασκευής του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, κόστους 562 εκατ. δραχμών. Για το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του από τον ΟΣΚ και ήδη έχει γίνει η σχετική μελέτη. Κατά περίεργο τρόπο, αν και τις προηγούμενες μέρες και τις επόμενες γίνονταν συνεχώς δημοπρασίες, τη μέρα της δημοπρασίας για την επιλογή εργολάβου που θα το κατασκεύαζε υπό τον έλεγχο του ΟΣΚ, η επιτροπή δημοπρασιών απουσίαζε... Στις περιπτώσεις αυτές, οι δήμοι θα πάρουν τα χρήματα απ' τον ΟΣΚ και θα αναθέσουν το έργο σε εργολάβους, αφού οι ίδιοι δε διαθέτουν την υποδομή για τη μελέτη και την κατασκευή. Αξιοσημείωτο είναι ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΣΚ δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα της εποπτείας!

Παράλληλα με απόφαση της διοίκησης του ΟΣΚ, χωρίς να υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση και διαγωνισμός, έγινε επιλογή από εφτά εταιρίες (άγνωστο πώς ενημερώθηκαν μόνο αυτές) δυο τεχνικών συμβούλων για το πρόγραμμα "Ολυμπία" που αφορά δημιουργία 185 σχολικών βιβλιοθηκών. Οι δυο τεχνικοί σύμβουλοι θα αμειφθούν με 150 εκατ. δραχμές για να πληκτρολογήσουν ουσιαστικά στο κομπιούτερ στοιχεία και μελέτες που θα έχουν κάνει οι μηχανικοί του ΟΣΚ!

Η κυβερνητική απόφαση για μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, που θα είναι πολυμετοχική, έρχεται - όπως υπογραμμίστηκε - να ικανοποιήσει τις "ορέξεις" μεγαλοεργοληπτικών εταιριών που έχουν περικυκλώσει τον ΟΣΚ, έχοντας ορισμένες και μέσα στον Οργανισμό... ΕΡΕΙΣΜΑ.

Να σημειώσουμε πως το Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συζήτησε το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας που θα γίνει ο ΟΣΚ, εκτίμησε πως δεν μπορεί μια ανώνυμη εταιρία να έχει πανελλαδικά την ευθύνη της σχολικής στέγης και παρέπεμψε το Προεδρικό Διάταγμα στο Ε τμήμα του ΣτΕ.

"Οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ, η παράκαμψη του δημόσιου ελέγχου και η μετακύληση του κόστους για τα σχολικά κτίρια στους χρήστες, δηλαδή τον ελληνικό λαό",τόνισε ο Γ. Στάθης,πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΣΚ κατά τη χτεσινή συνέντευξη. Ο ίδιος κατάγγειλε την είσοδο στον ΟΣΚ των λεγόμενων τεχνικών συμβούλων με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και την έγκριση των 15 προγραμματικών συμβάσεων, σημειώνοντας πως "βιώνουμε ήδη τα πρώτα σημάδια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει την ανωνυμοποίηση".

Ο Σ. Σάββας,οργ. γραμματέας ΟΛΜΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ και σημείωσε πως ο αγώνας των εργαζομένων του Οργανισμού αφορά όλους. Ο Λ. Ριτζάκης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, σημειώνοντας πως στόχος είναι η μεταφορά του κόστους των σχολείων στους γονείς, τόνισε πως "είναι χρέος μας να αντισταθούμε, προς όφελος των παιδιών μας". Ο Π. Κατίκας,γραμ. Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ, σημείωσε πως η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τον ΟΣΚ, συρρικνώνει το δημόσιο τομέα για να κάνει το "καλό παιδί" στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Π. Μούζιος,γραμ. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ενωσης.

Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ πραγματοποιούν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12.30μμ στην ΑΔΕΔΥ για να τη θέσουν προ των ευθυνών της.Επίσης συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας την Τρίτη 29 του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ