Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι σύγχρονοι δουλέμποροι "ξαναχτύπησαν"

Μέσα σε ξύλινο σκάφος 20 μέτρων είχαν στοιβάξει οι σύγχρονοι δουλέμποροι, τον έναν πάνω στον άλλον, 167 ανθρώπους για να τους μεταφέρουν λαθραία, και με... εισιτήριο 2.000 δολάρια το κεφάλι, από το λιμάνι Αμπτά του Λιβάνου στην Ελλάδα! Ανάμεσα στους 167 υπήρχαν και 80 παιδιά, από βρέφη μέχρι 10χρονα! Οι υπόλοιποι ήταν 56 άντρες και 31 γυναίκες. Το σκάφος καταλήφθηκε χτες στις 6 τα ξημερώματα από άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, ενώ έπλεε νότια της περιοχής Καλών Λιμένων της Κρήτης και οδηγήθηκε στο λιμάνι.

Οι δουλέμποροι επιβίβασαν τους 167 ανθρώπους στο σκάφος "ΑΛΑΚ" στις 18 του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Ιρακινούς. Επί πέντε μέρες ταξίδευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Οταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε νερό! Σύμφωνα με το ΥΕΝ, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν καταφτάσει το υπουργείο, το πλοίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση κατά τις δύο τελευταίες μέρες. Οταν διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τη "σύλληψή" του. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη και αλιευτικά, στα οποία επιβαίνοντες ήταν άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, οι οποίοι και το κατέλαβαν.

Οι 167 επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν τελικά στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης για να τους παρασχεθούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητό, ενώ θα προωθηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών του Ηρακλείου. Παράλληλα συνελήφθησαν και τέσσερις Λιβανέζοι, οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου, όμως τα "μεγάλα κεφάλια" δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται και Ελληνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ