Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Αγνωστη η έκταση του προβλήματος

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την εισαγωγή στη χώρα νοθευμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιου, διέταξε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διερευνηθεί πώς μπήκε το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα και αν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς και αν υπήρξε παράβαση του Κώδικα Τροφίμων.

Πάντως, ανεξάρτητα από την εισαγγελική παρέμβαση, που με βάση την εμπειρία από το παρελθόν έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, η ανησυχία και τα ερωτηματικά εντείνονται ακόμα περισσότερο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» χτες στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», δόθηκε εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια όλα τα ηλιέλαια, με κατεύθυνση να κρατηθούν, προς το παρόν, στις αποθήκες των καταστημάτων. Πρόκειται για ένα γεγονός που δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα με το... σερβιριζόμενο ορυκτέλαιο να έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που επιδιώκει να δείξει η κυβέρνηση και οι ελεγχόμενοι από αυτήν οργανισμοί.

Το βέβαιον είναι ότι για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι έρμαια της επιδίωξης των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, έναν στόχο που προσπαθούν να τον πετύχουν αδιαφορώντας πλήρως για την καταλληλότητα των προϊόντων που διοχετεύουν στην αγορά. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες στην ουσία βάζουν πλάτη στην εκληματική αυτή πολιτική, διευκολύνοντας διάφορα παιχνίδια, όπως αυτό του μολυσμένου με ορυκτέλαιο ουκρανικού ηλιέλαιου που εισήχθη στην Ελλάδα μέσω Ελβετίας. Οπως αποδεικνύεται, και παρά τα κυβερνητικά ευχολόγια, όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στο πιάτο των καταναλωτών έχουν φτάσει ποσότητες από το μολυσμένο λάδι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΦΕΤ για τρεις ολόκληρες μέρες και ενώ το λάδι πωλούνταν κανονικά στα σούπερ μάρκετ, δήλωνε ότι συνέλεγε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες των δύο εταιρειών που εισήγαγαν τις συγκεκριμένες παρτίδες, για ποσότητες που διακινήθηκαν και βρισκόταν σε αναμονή της υψηλής καθοδήγησης από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Τελικά, τρεις μέρες μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης, ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται ποσότητες που διακινούνται από 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και των μονοπωλίων «ΜΙΝΕΡΒΑ» και «ΕΛΑΪΣ - UNILEVER».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ