Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠ.ΑΝ. ΙΙ»
Λόγια για τους «μικρούς», χρήμα για τους «μεγάλους»

Την επανάληψη ενός κακού έργου σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ή Δ΄ ΚΠΣ, αποφασισμένη να απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερους πόρους υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες ευνοήθηκαν ιδιαίτερα και από το Γ΄ ΚΠΣ. Ολοκληρώνοντας χτες τις παρουσιάσεις του προγράμματος στις Περιφέρειες της χώρας με μια εκδήλωση στην Αθήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας τόνισε ότι δεν επιλέχτηκε τυχαία η «Ημέρα της Ευρώπης» γι' αυτή την εκδήλωση. Πράγματι, εάν αναφερόταν στην «Ημέρα της αντιφασιστικής νίκης» όπως είναι πρώτα και κύρια η 9η του Μάη, προφανώς θα είχε πολύ διαφορετικό χαρακτήρα η τοποθέτησή του. Αντ' αυτού, επισήμανε αυθαίρετα και ανακριβώς ότι «οι Ελληνες αναγνωρίζουμε σήμερα ότι η ΕΕ είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η πρόοδος της χώρας μας».

Πιστός στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, ο υπουργός έκανε σαφές ότι για την κυβέρνηση «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί αδιαπραγμάτευτο στόχο υψηλής προτεραιότητας» και πρόσθεσε: «Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή που είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας». Στην ουσία, η «ανταγωνιστικότητα» στην οποία αναφέρεται ο κύριος υπουργός, δεν είναι άλλη από αυτή στο όνομα της οποίας θεριεύει η ακρίβεια, ιδιωτικοποιούνται τα πάντα, συμπιέζονται οι μισθοί των εργαζομένων και πετσοκόβονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οσον αφορά στους «κοινοτικούς πόρους», οι μεγαλοεπιχειρηματίες τρώνε τους αστακούς και πετάνε πού και πού καμιά μαρίδα στους μικρούς ΕΒΕ.

Οπως είπε ο Χ. Φώλιας, «βασικό μας εργαλείο είναι το Πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα", το ΕΠΑΝ ΙΙ». Παρουσιάζοντάς το σε όλη την Ελλάδα, καθώς έχει δηλωθεί ότι η Περιφέρεια θα... «ευνοηθεί», η κυβέρνηση επιχείρησε να δρέψει πολιτικούς καρπούς υποσχόμενη επιδοτήσεις σε όλους, ενώ στην πράξη θα είναι για λίγους, αφού οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση σ' αυτό και οι περισσότερες θεωρούνται «μη βιώσιμες» σύμφωνα με τα κριτήρια ΕΕ και κυβέρνησης. «Με το σύνολο των πολιτικών μας στοχεύουμε στην ενίσχυση της ποιοτικής και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ειδικά των ΜΜΕ επιχειρήσεων, για την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας επίτηδες για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», την κατηγορία που «τσουβαλιάζονται» οι μεροκαματιάρηδες ΕΒΕ και οι εκατομμυριούχοι «μεσαίοι».

Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ Ι, επιδοτήθηκαν μόλις 12.300 μεταποιητικές, τουριστικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις, όπως είπε απολογιστικά ο υπουργός. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον δανεισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενέκρινε 3.392 αιτήσεις από τις μόλις 6.598 (προφανώς οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν... ανάγκη).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογισμός αγωνιστικής ...«αγρανάπαυσης»(2007-11-29 00:00:00.0)
Επιταχύνουν τις διαδικασίες(2007-08-15 00:00:00.0)
Περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο(2005-04-23 00:00:00.0)
Ξανανακοινώθηκαν δράσεις...(2001-05-09 00:00:00.0)
Προβλήματα που ζητούν άμεση λύση(2000-06-25 00:00:00.0)
Αρχίζει η μοιρασιά στις επιχειρηματικές ομάδες(1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ