Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βουτιά 5,4% το Μάρτη

Ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2008, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, μειώθηκε κατά 2,7%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας (ΑΕΠ, ανεργία, ελλείμματα ισοζυγίου, κλπ.)

Μεγάλη πτώση, 5,4%, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτη του 2008, σε σύγκριση με το Μάρτη του 2007, έναντι αύξησης 1,8% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Με τη βουτιά του Μάρτη, ο σωρευτικός όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2008 συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2007, εμφανίζεται μειωμένος κατά 2,7%, έναντι αύξησης 3,5% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο 2007/2006. Αυτή είναι η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Οι εξελίξεις αυτές δε σηματοδοτούν τίποτε καλό για μια σειρά από βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ), η ανεργία, τα ελλείμματα του ισοζυγίου, κλπ.

Η βουτιά που εμφανίζει η παραγωγή βιομηχανικών εμπορευμάτων, τόσο το Μάρτη, όσο και το πρώτο τρίμηνο του έτους, ασφαλώς και συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων και των γεωργικών προϊόντων, δύο στοιχεία τα οποία αποτελούν βασική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, εκμεταλλευόμενες τις εξελίξεις αυτές, προέβησαν σε αθρόες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, οι οποίες έφεραν τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που πλήττουν την αγορά από το προηγούμενο φθινόπωρο. Ανατιμήσεις οι οποίες οδήγησαν στην υπονόμευση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων και κατά συνέπεια σε περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία δέχονται το σύνολο των συνεπειών της κρίσης.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η κατά 5,4% πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον προηγούμενο Μάρτη οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση της παραγωγής:

  • Στα ορυχεία - λατομεία κατά 21,8%
  • Στις μεταποιητικές βιομηχανίες κατά 3,5%
  • Σε ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό κατά 8,5%.

Από τη διάκριση, τέλος, των βιομηχανικών κλάδων κατά κύριες ομάδες, την περίοδο Μάρτη '08 προς Μάρτη '07, η παραγωγή εμφανίζει μείωση:

  • 6,2% στην ενέργεια
  • 9,5% στα ενδιάμεσα αγαθά
  • 4,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και
  • 14,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Η παραγωγή στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμφανίζει το Μάρτη άνοδο 0,8%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ