Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Καμιά ανοχή στα παράνομα χαράτσια

Κατάφωρο εμπαιγμό αποτελεί η χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση ότι από το 2009 η δαπάνη ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ και δέκα χρόνια περίπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν βαριά και παράνομα χαράτσια, για να πάρουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, είτε όταν έκαναν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είτε μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βγήκε και ανακοίνωσε χτες πως θα γίνει νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την κτηνοτροφία. Στη σχετική ανακοίνωση εμπαίζει αγρότες και μη αγρότες, που δικαιούνται επιδοτήσεις. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «η απόφαση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση καθημερινά έχει στραμμένη την προσοχή στους αγρότες, στους πολίτες της περιφέρειας»... Ομως αν η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε, θα είχε λύσει το θέμα από το 2004. Επίσης, το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δε θα πρέπει να βαραίνει κανέναν δικαιούχο ενιαίας ενίσχυσης, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είτε όχι.

Και εδώ τίθεται και ένα εύλογο ερώτημα: Πώς η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στους πολίτες της περιφέρειας, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όταν εκτός των άλλων, εξακολουθεί να τους φορτώνει με τα παράνομα χαράτσια για να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις δικαιούνται; Κι αποτελεί επίσης μεγάλη κοροϊδία, τη χρονική περίοδο που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουν βαριά - παράνομα χαράτσια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2008, να βγαίνει η κυβέρνηση και να ανακοινώνει ότι από το 2009 θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τούτο να εμφανίζεται προκλητικά σαν μέγιστη κυβερνητική παροχή. Δεν πρόκειται για παροχή, αλλά είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης, να καταβάλλεται το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πληρώσουν, μια και οφείλουν να διεκδικήσουν πίσω τα παράνομα χαράτσια που πλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και να μην «τσιμπήσουν» στα όσα τους διαλαλεί, χωρίς να ντρέπεται, η κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ