Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ «AQUAMARINE»
Πληθαίνουν τα σημάδια του κινδύνου

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ζωή στη θάλασσα είναι επισφαλής, όσο τα καράβια είναι στα χέρια του κεφαλαίου

Η πρύμνη του κρουαζιερόπλοιου, όπου διακρίνεται και η τσαλακωμένη λαμαρίνα

Eurokinissi

Η πρύμνη του κρουαζιερόπλοιου, όπου διακρίνεται και η τσαλακωμένη λαμαρίνα
Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι οι εφοπλιστές, το κύκλωμά τους και η πολιτική που τους στηρίζει, αποτελούν μόνιμη απειλή για την ανθρώπινη ζωή στα πλοία, έστειλε και το κρουαζιερόπλοιο «AQUAMARINE», το οποίο προχτές στις 11.10 το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, αφού πρώτα μπροστά στα μάτια των λιμενικών είχε προσκρούσει στην προβλήτα του λιμανιού. Οι λιμενικές αρχές του Ηρακλείου δε σταμάτησαν το πλοίο για έλεγχο, με αποτέλεσμα αυτό να βγει μεσοπέλαγα με ρήγμα τριών μέτρων, στην πίσω δεξιά πλευρά του, 2,5 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή!

Το κρουαζιερόπλοιο κατασκευασμένο το 1971 (!) μετέφερε 874 επιβάτες (προχτές από το ΥΕΝ έδιναν 872) και 407 ναυτεργάτες πλήρωμα - ανάμεσά τους μόλις 96 Ελληνες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα - και ανήκει στη «μοναδική εταιρεία που διαθέτει κρουαζιερόπλοια υπό ελληνική σημαία» και έφερε «την αναγέννηση της ελληνικής κρουαζιέρας»: Τη «ΛΟΥΗΣ» του εφοπλιστή Λουίζου.

Το «AQUAMARINE», αφού ταξίδεψε 7 ώρες με ρήγμα, αγκυροβόλησε στις 6.20 το απόγευμα στη Μήλο. Επισκευάστηκε πρόχειρα από τεχνικούς της εταιρείας και χτες στις 8 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι Πειραιά, όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες. Τη νύφη, όπως συνήθως, καλείται να πληρώσει αποκλειστικά και μόνο ο πλοίαρχος, ο οποίος χτες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.

Στην άλλη όχθη, τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ δείχνουν ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση στην εφοπλιστική ασυδοσία. Χτες δυνάμεις των δύο σωματείων με νέα δυναμική παρέμβαση μπλόκαραν ξανά το κρουαζιερόπλοιο «BLUE MONARCH», επιβάλλοντας τη ναυτολόγηση άλλων τριών Ελλήνων ναυτεργατών -την περασμένη βδομάδα επίσης με παρέμβαση ναυτολογήθηκαν 10 - με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όχι μόνο είχε συμφωνήσει να ναυτολογηθούν μόλις 67 Ελληνες στους 255 ναυτεργάτες που έχει το πλοίο, αλλά τώρα κάνει πίσω και από αυτή την κατάπτυστη συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ