Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ
Στις πύλες των εργοστασίων από σήμερα το βράδυ

Να γίνει η αυριανή απεργία στην οποία πρωτοστατούν οι ταξικές Ομοσπονδίες υπόθεση όλων των εργαζομένων, καλεί το ΠΑΜΕ

Στη μάχη της περιφρούρησης ρίχνονται από σήμερα το βράδυ (λίγο πριν τα μεσάνυχτα πιάνουν δουλειά οι πρώτες βάρδιες στα μεγάλα εργοστάσια) οι ταξικές δυνάμεις, με στόχο την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στην οποία προχωρούν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών και εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων.

Σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και γι' αυτό η επιτυχία της σημερινής απεργίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατική στήριξη και συμπαράσταση στους κλάδους που πρωτοστατούν. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Τ. Γαργαλιάνου, στα Τρίκαλα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

«Τόσο οι αρχικές προτάσεις των εργοδοτών όσο και οι τελευταίες χρησιμοποιούν ως κάλυψη και άλλοθι την κρίση και τη διετή και απαράδεκτη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ», τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Δημ. Βαρελάς, σημειώνοντας τη σημασία που έχει η αυριανή απεργία.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη σημερινή 24ωρη απεργία στον κλάδο και το συντονισμό με τις άλλες ταξικές Ομοσπονδίες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Παν. Τσιχλής υπογραμμίζει: «Οταν οι βιομήχανοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκομίσει τεράστια υπερκέρδη και αρκεί να πούμε ότι από την αρχή του χρόνου έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στα προϊόντα τους που φτάνουν ακόμα και το 7%, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό και καταλαβαίνουν ότι και αυτή η εξέλιξη είναι μέρος του σχεδιασμού για παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι οι εργαζόμενοι σήμερα θα ανταποκριθούν αποφασιστικά στο κάλεσμα για περιφρούρηση της απεργίας».

Την προσπάθεια των μεγαλοκατασκευαστών να χτυπήσουν τα δικαιώματα των οικοδόμων καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση με τους εργοδότες, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την προσπάθεια των εργοδοτών να κουράσουν τον κλάδο, καλώντας σε αποφασιστική συμμετοχή στη σημερινή απεργία: «Είναι τακτική μελετημένη και σχεδιασμένη στα επιτελεία του ΣΕΒ, της κυβέρνησης, των άλλων βαστάζων της εξουσίας, που στόχο έχει το γονάτισμα του ταξικού εργατικού κινήματος, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που αποφασίστηκαν στα επιτελεία της ΕΕ, για να πληρώσει η εργατική τάξη την καπιταλιστική κρίση», τονίζει μεταξύ άλλων.

Την κρισιμότητα που έχει η αυριανή απεργία, αλλά και την πίεση που ασκεί στην εργοδοσία ο αγωνιστικός συντονισμός, στον οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, αναδεικνύει και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο του Φαρμάκου. Σε χτεσινή συνάντηση που έγινε με την ΟΕΦΣΕΕ, οι εργοδότες εμφανίστηκαν με σαφώς πιο βελτιωμένη πρόταση. Μεταξύ άλλων, πρότειναν αύξηση 3% από 1/1/2009 και 3% από 1/9/2009. Η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση είναι 4,1%. Ταυτόχρονα, ικανοποιήθηκαν μια σειρά άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, όπως: Αύξηση της πρώτης τριετίας των υπαλλήλων από 8% σε 9% και της έβδομης τριετίας των εργατοτεχνιτών από 3% σε 5%. Ακόμα, για τους εργαζόμενους με μόνιμη ή μακροχρόνια ασθένεια, μειώνεται το ωράριο εργασίας κατά μία ώρα χωρίς μείωση των αποδοχών. Η άδεια γάμου αυξάνεται από οκτώ σε δέκα μέρες και άλλα.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε σύσκεψη των διοικήσεων της Ομοσπονδίας και των σωματείων του κλάδου, όπου αποφασίστηκε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της πρότασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ