Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ομηροι της κυρίαρχης πολιτικής
  • Κατεύθυνση για μείωση των συμβάσεων, αν κάποια Διεύθυνση Εκπαίδευσης υπερβαίνει το ποσό που διαθέτει το υπουργείο, δίνει, με επιστολή του, ο ΟΣΚ
  • Κινητοποίηση χτες των εργαζομένων στη Λάρισα

Σε συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προχώρησαν χτες το πρωί οι καθαριστές και οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας, στο πλαίσιο αγωνιστικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν, διεκδικώντας πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει με τον πλέον σφοδρό τρόπο την επίθεσή της απέναντι στους 6.000 περίπου ομήρους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων με καθαρό πλέον στόχο το διωγμό τους από τα σχολεία και, παράλληλα, τη δραστική μείωση των ήδη άθλιων μισθών όσων παραμείνουν.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ - εποπτεύων φορέας για την καθαριότητα των δημοσίων σχολείων - προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, αποκαλύπτεται ότι με εντολή του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν κάποια Διεύθυνση Εκπαίδευσης υπερβαίνει το ποσό που το υπουργείο καθορίζει και διαθέτει για την καθαριότητα, θα γίνεται αναλογική μείωση σε όλες τις συμβάσεις των Σχολικών Επιτροπών «με βάση το ποσοστό της υπέρβασης επί του προϋπολογισμού του υπουργείου», όπως αναφέρεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού η κυβέρνηση έδιωξε από πάνω της την ευθύνη για τους 6.000 περίπου συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, την οποία και μετέφερε στις σχολικές επιτροπές (δηλαδή τους γονείς), αναγορεύοντάς τες σε εργολάβους, ταυτόχρονα τις αναγκάζει - περιορίζοντας τα κονδύλια για την καθαριότητα - είτε να μειώσουν δραστικά τους μισθούς ή ακόμα και να προχωρήσουν σε «απολύσεις»!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων Λάρισας και Μαγνησίας, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Εκεί ζήτησαν συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Αργ. Χαδούλη, προκειμένου να του επιδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να τους δεχτεί, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις. Κάτω από την πίεση, όμως, των εργαζομένων που προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου, αναγκάστηκε να συναντηθεί μαζί τους.

Μιλώντας στην κινητοποίηση, ο Χρ. Καλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι, βεβαίως, βασικός στόχος πάλης είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και η κατάργηση της μερικής απασχόλησης και, γενικότερα, όλων των αντεργατικών μορφών απασχόλησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτες καθαρίστριες σε σχολεία της Λάρισας(2016-01-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικές δράσεις για το δικαίωμα στη δουλειά(2012-07-24 00:00:00.0)
Πρώτη απάντηση στη «βρώμικη» πολιτική της κυβέρνησης(2010-09-11 00:00:00.0)
Νέες κατευθύνσεις για το διωγμό τους(2009-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ