Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα

Η αποκρυπτογράφηση του σβησμένου αριθμού το όπλου οδηγεί στη «σύνδεση» του Σάββα Ξηρού με την «17Ν»

Eurokinissi

Η αποκρυπτογράφηση του σβησμένου αριθμού το όπλου οδηγεί στη «σύνδεση» του Σάββα Ξηρού με την «17Ν»
H υπόθεση του Σάββα Ξηρού παρουσιάζει πολλά ερωτηματικά. Οπως: Πώς είναι δυνατόν ο Σ. Ξηρός να έχει μαζί του ένα όπλο που είναι σταμπαρισμένο από τις αρχές, την ώρα που τοποθετεί μια βόμβα και υπάρχει κίνδυνος να συλληφθεί; Με αυτόν τον τρόπο ρίσκαρε να χαρακτηριστεί άνθρωπος της «17Ν», όπως και συνέβη, αφού τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίασε και η βόμβα έσκασε στα χέρια του. Αραγε, γνώριζε το ιστορικό του περιστρόφου κι αν όχι, μήπως κάποιοι του το έδωσαν για δικούς τους λόγους; Πώς είναι δυνατόν κάποιος τρομοκράτης να «ενεργεί» έχοντας πάνω του προσωπικά στοιχεία; Γιατί δεν υπήρχαν κοντά του συνεργάτες, που θα φρόντιζαν την εξαφάνιση των αποδεικτικών στοιχείων; Το ζευγάρι που επισκέφτηκε το «Τζάνειο», για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του, είναι δυνατόν να ενήργησε τόσο ερασιτεχνικά; Επίσης, το γεγονός ότι, μόλις 40 λεπτά μετά την έκρηξη στο λιμάνι, αστυνομικοί να βρίσκονται στο εργαστήριο του Σ. Ξηρού στον Κολωνό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία γνώριζε από την πρώτη στιγμή την ταυτότητα του δράστη.

Οι πληροφορίες, που διοχετεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν χτες σε αρκετά ΜΜΕ, ήταν χαρακτηριστικές της τακτικής της υπερπληροφορησης που ακολουθούν ορισμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία θέλουν να κινηθούν στα θολά νερά του φαινομένου της τρομοκρατίας.


Associated Press

Ετσι στο «Βήμα» ο Αλ. Παπαχελάς με βάση τη «γραμμή» που ακολουθούν τα δημοσιεύματά του και τα οποία θέλουν να έχει εντοπιστεί ο «εγκέφαλος» της 17Ν, αναφέρει χτες ότι η έκρηξη και σύλληψη του 40χρονου στον Πειραιά δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια μιας συστηματικής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες. Κατά το ρεπορτάζ ο Σ. Ξηρός καθώς και οι δυο συνεργοί του που διέφυγαν βρίσκονταν σε κλοιό παρακολούθησης στον Πειραιά εδώ και αρκετές μέρες. Ο Σ. Ξηρός λέγεται ότι ξέφυγε από τον κλοιό, αφού, όμως συνειδητοποίησε ότι παρακολουθείται, προέβη σε άσκοπη κίνηση που οδήγησε στην έκρηξη της βόμβας που μετέφερε και τραυματίστηκε. Οι ίδιες πληροφορίες του Α. Παπαχελά αναφέρουν ότι ο δράστης και οι συνεργάτες του παρακολουθούνταν, με βάση την εκτίμηση ότι ανήκαν στη δεύτερη γενιά επιχειρησιακών εκτελεστών της «17Ν», οι οποίοι προήλθαν από την ευρύτερη δεξαμενή στελεχών του ΕΛΑ. Τα άτομα αυτά στρατολογήθηκαν μετά το 1983. Οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητά τους και από αυτήν την ομάδα προήλθαν οι εκτελεστές του Σ. Σόντερς. «Μια θεωρία που έχει πολλούς οπαδούς στις αρχές Ασφαλείας, θέλει το τρίο των δραστών να προετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις τις οποίες θα ακολουθούσε προκήρυξη της "17Ν", που θα υποδήλωνε τη συνέχεια της λειτουργίας της. "Η πίεση έφερε αποτελέσματα και το λάθος που περιμέναμε τόσα χρόνια", τόνιζε αξιωματούχος», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολουθεί και δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρει ότι «ανώτερη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξηγούσε στην «Κ» ότι οι τρομοκράτες, τελούντες υπό πίεση εδώ και καιρό από τις διωκτικές αρχές, επιχείρησαν μια θεαματική, πλην όμως νευρική όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος ενέργεια, με σκοπό να υποδηλώσουν την παρουσία τους, να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες και να τις ακυρώσουν στην πράξη. Να καταδείξουν δηλαδή ότι είναι παρόντες, ενεργοί και μακριά από τα μάτια και τα αυτιά της ΕΛ.ΑΣ., που αλλού λανθασμένα θωρεί. Η ανάθεση όμως της αποστολής σε πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έμειναν εκτός του πεδίου βολής των διωκτικών αρχών, αποδείχτηκε μοιραία είτε από απειρία είτε από νευρικότητα». Εξάλλου, δημοσίευμα της «Απογευματινής» κάνει λόγο για επιτυχές αποτέλεσμα της επιχείρησης «Τρίαινα» που είχε στηθεί σε συνεργασία ΕΥΠ, FBI, Scotland Yard και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η φωτογραφία του δράστη που έδωσαν οι αρχές δείχνει ότι τις είχε απασχολήσει, παρά το ότι ισχυρίζονται το αντίθετο και ότι παλιότερα ο Σ. Ξηρός ήταν μέλος αναρχικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ότι η αρραβωνιαστικιά του, Αλίσια Ρομέρο, ήταν μακιγιέρ που είχε δουλέψει σε εκατοντάδες διαφημιστικά και είχε συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής στο χώρο της ελληνικής διαφήμισης. Οσον αφορά το ασθενοφόρο είχε αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ και είχε μετατραπεί ως κινητό εργαστήριο για εξωτερικά γυρίσματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ