Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Χαμηλώνει τους τόνους τώρα η κυβέρνηση

Στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός

ICON

Στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός
Μετά τις πρώτες αισιόδοξες εικόνες που πρόβαλε η κυβέρνηση για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας και της «17 Ν», χτες άρχισαν να χαμηλώνουν οι τόνοι και να γίνονται εκκλήσεις για ψυχραιμία και για προσεκτικά βήματα.

Αυτούς τους χαμηλούς τόνους πρόβαλε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, στην ενημέρωση που έδωσε τηλεφωνικά στους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η υπόθεση προσφέρει σοβαρά στοιχεία που συνδέουν τη «17 Ν» με την υπόθεση του Πειραιά. Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι το όπλο που βρέθηκε στα χέρια του βομβιστή έχει περάσει από τη «17 Ν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις χτεσινές του δηλώσεις, συνέστησε χαμηλούς τόνους και αυτοσυγκράτηση προς όλες τις κατευθύνσεις. «Δεν υπάρχει λόγος για σενάρια, παραφιλολογία και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», υπογράμμισε επανειλημμένα ο Χρήστος Πρωτόπαππας, εκτιμώντας ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλιά της, θα την κάνει καλά και δεν πρέπει να λειτουργεί υπό πίεση». Αναφορικά με τη ροή των πληροφοριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο,τι είναι σίγουρο, ελεγμένο και ανακοινώσιμο, θα ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. Τα συμπεράσματα θα ειπωθούν σε συνέντευξη της ίδιας της Αστυνομίας». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, κατά το χθεσινό δείπνο του πρωθυπουργού, κρίθηκε σκόπιμο, μετά από την ενημέρωση από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «να δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα των χαμηλών τόνων, μη δίνοντας συνέχεια σε σενάρια».

Παρά τις εκκλήσεις για χαμηλούς τόνους, χτες κυκλοφορούσαν έντονα φήμες για τη σύλληψη στο εξωτερικό «κάποιου τρανταχτού ονόματος», που σχετίζεται με την υπόθεση. Τις φήμες αυτές διέψευδαν κατηγορηματικά κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, υπογραμμίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει τέτοια σύλληψη», που να σχετίζεται με την υπόθεση του Πειραιά.

Το σπίτι, όπου διέμενε με την Ισπανίδα φίλη του ο Σάββας Ξηρός, στην Παλλήνη

Eurokinissi

Το σπίτι, όπου διέμενε με την Ισπανίδα φίλη του ο Σάββας Ξηρός, στην Παλλήνη
Πρέπει να σημειωθεί ότι παράγοντες της κυβέρνησης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καλλιέργεια σεναρίων, για την οποία, όπως υποστηρίζουν, ευθύνονται οι διαρροές από την Αστυνομία. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τρεις άνθρωποι μόνον έχουν πλήρη εικόνα των εξελίξεων: Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας. Σε αυτούς, βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και οι Αμερικανοί «ειδικοί», οι οποίοι, όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι, έχουν πλήρη ενημέρωση, καθώς παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία των ερευνών. Τη στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, άλλωστε, επισήμανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε χτεσινές του δηλώσεις.

Ικανοποιημένος ο Τ. Μίλερ

Την ικανοποίησή του για τις «θετικές εξελίξεις», εξέφρασε χτες, με επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ. Φαίνεται να έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι «βλέπει φως στο τούνελ», όπως είχε δηλώσει σε εκπομπή της ΝΕΤ. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι συγκρατημένος, αποφεύγει τις θριαμβολογίες, αφού γνωρίζει ότι η «καυτή πατάτα» που κρατούν οι αρχές στα χέρια τους μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη επιτυχία τους ή μια παταγώδη αποτυχία τους, που θα έχει κόστος για την κυβέρνηση και τον ίδιο.

Ξεπέρασε τον κίνδυνο

Το εργαστήριο στον Κολωνό

Eurokinissi

Το εργαστήριο στον Κολωνό
Ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του νοσοκομείου «νοσηλεύεται υπό καταστολή και με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του» και «η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίας, έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Προχτές αργά το βράδυ στον «Ευαγγελισμό» πήγαν ο ιερέας πατέρας του και η μητέρα του.

Τέσσερα άτομα κρατούνται και ανακρίνονται στην Ασφάλεια. Πρόκειται για το ζευγάρι που επισκέφτηκε το «Τζάνειο» και ζήτησε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Σ. Ξηρού το βράδυ που έγινε η βομβιστική ενέργεια στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και δυο άτομα που επισκέφτηκαν το εργαστήριο αγιογραφίας που διατηρούσε ο Σ. Ξηρός στον Κολωνό. Παράλληλα, γίνονται προσαγωγές υπόπτων, καθώς και ατόμων που γνώριζαν ή είχαν σχέσεις με τον Σ. Ξηρό.

Η αρραβωνιαστικιά του δράστη Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, 42 χρόνων, αφέθηκε ελεύθερη νωρίς χτες το απόγευμα, αλλά παραμένει στη διάθεση των διωκτικών αρχών, οι οποίες ερευνούν το λόγο που το ζευγάρι πραγματοποιούσε τόσα ταξίδια σε Σουδάν, Αίγυπτο και Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ